Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP/Lex van Lieshout

Pas op voor de ‘duwtruc’ bij het pinapparaat: ‘Dit zijn schandalige berovingen’

Een klein duwtje met grote gevolgen. Ouderen in Oost-Nederland zijn het slachtoffer van een sluwe truc. Onder meer in Ruurlo, Beltrum en Wierden ging het afgelopen dagen mis. Een man van 79 raakte er 800 euro mee kwijt. ‘Schandalige beroving’, vindt de politie. 

Die waarschuwt voor de gewiekste criminelen. Ze azen vooral op ouderen mensen. Ze krijgen een duwtje als ze staan te pinnen, om er even later achter te komen dat de duwer een hen geld afhandig heeft gemaakt. 

De duwtruc werkt eenvoudig. Als het slachtoffer bij de geldautomaat de pincode heeft ingetoetst krijgt hij een lichte duw. Het lijkt alsof de duwer alleen wil voordringen, maar in werkelijkheid maakt hij de pintransactie af. Hij kiest een op te nemen geldbedrag, haalt de biljetten uit de automaat en neemt de benen.

Vrijdag raakte een 79-jarige man in Wierden op deze manier 800 euro kwijt. De duw wekte kennelijk zo weinig argwaan dat hij vervolgens nog gewoon pinde en er thuis pas achterkwam dat er veel geld van zijn rekening was gehaald. Politiewoordvoerder Simen Klok spreekt van een ‘schandalige beroving’. De duwtruc werd enkele dagen eerder ook al in Ruurlo toegepast op een vrouw van 69. Daar werkten twee mannen samen. Of in Wierden ook sprake was van twee daders is niet bekend.

Binnen pinnen

Maar wat kun je doen om problemen te voorkomen? Politieman Klok: „Een pasklare oplossing is er niet, maar houd je omgeving goed in de gaten en pin waar mogelijk binnen bij een bank. En mocht er toch iets gebeuren, maak dan lawaai. Dan laat je de overvaller schrikken. En bel direct de politie, want als je wacht is de vogel gevlogen.”

Achterhoek