Poar neem’n? Hoe Zwarte Cross geen seconde zonder bier zit

reportageGrolsch hoort onlosmakelijk bij de Zwarte Cross. Maar hoe zorgt de brouwer ervoor dat 65.000 dorstige festivalgangers nooit zonder bier zitten? Een uniek kijkje achter de schermen bij een logistieke-megaklus. „We weten exact wat er waar gedronken wordt.”

Het is het beste bewaarde geheim van de Zwarte Cross: het aantal liters bier dat er doorheen gaat tijdens een weekendje Lichtenvoorde. Of beter gezegd: er doorheen vliegt. Want dorstig, dat bint ze op het grootste festival van Nederland.

‘Ik bun een rocker en een roller, ik zoep alleen moar bier uut Grolle‘, zong Jovink ooit al. Daar is weinig aan veranderd: deze 23ste editie van de Zwarte Cross stroomde Grolsch weer rijkelijk uit de 65 tappunten. Hoe de Enschede brouwerij dat voor elkaar krijgt? 

Mega-klus

In een ongezellige bouwkeet backstage zit de man die het allemaal weet: Frank Domhof (50). Hij is sinds jaar en dag het meesterbrein achter de logistieke mega-klus van Grolsch. Voor deze keer wil hij een uniek kijkje geven achter de schermen. Want van alle evenementen die de brouwer doet, is dit de meest complexe.

Quote

Als het begint te regenen, staat de mega-tent opeens vol met 15.000 man. Die worden niet blij als het bier op is.”

Frank Domhof , chef bier op de Zwarte Cross

„We zijn meegegroeid met de Zwarte Cross”, vertelt Domhof. „Wat er in 2003 tijdens het hele festival doorheen ging, deden we dit jaar alleen op donderdagavond.”  Op zijn computer tuurt hij ondertussen naar cijfers die binnenrollen. Van elke bar wordt per kwartier de actuele voorraad doorgestuurd. „Het gaat mij niet om wat er gedronken wordt, maar wat er nog over is”, constateert hij droogjes.

Biertanks van 25.000 liter

Volledig scherm
24 glazen bier op de Zwarte Cross, getapt in 17.2 seconden © Vincent Jannink/ANP

Wie denkt dat Grolsch op het festival werkt met kleine fusten of een kilometerslange bierleiding, heeft het mis. De harde cijfers: verdeeld over het terrein staan deze editie 21 biertanks opgesteld. Wie goed kijkt, kan ze net zien staan achter de grote hekken. 

Achterhoek