Volledig scherm
Vorige week was er in Eefde een bijeenkomst waar gesproken werd over het GGD-onderzoek dat wordt gehouden als gevolg van de onrust in het gebied. Naar verhouding zijn er in Eefde West veel mensen gestorven aan de gevolgen van kanker. © Foto archief/Arjan Gotink

Politiek wil groter onderzoek naar opvallend veel kankergevallen in Eefde-West

Een meerderheid van de gemeenteraad Lochem wil dat er een groter onderzoek komt naar de relatie tussen het hoge aantal kankergevallen in Eefde-West en de uitstoot van bedrijven op het  nabijgelegen industrieterrein De Mars in Zutphen. Er is al een onderzoek afgekondigd door de GGD, maar de rad wil meer.

Volgens de gemeenteraad moet er ook onderzoek gedaan worden naar de uitstoot van schimmels en bacteriën (zogenaamde bioaerosolen) en er moeten veldmetingen gedaan worden.

Met een stemverhouding van 13 tegen 10 werd een motie aangenomen die het college van Lochem oproept om bij de gemeente Zutphen aan te dringen om zo'n groter onderzoek. Alle oppositiepartijen (D66, CDA, PvdA, Meedenken met Lochem)  en ook coalitiepartij GroenLinks stemden voor de motie . Gemeentebelangen en VVD, de andere twee coalitiepartijen, konden zich niet vinden in het uitbreiden van het onderzoek op dit moment. Zij willen eerst de resultaten afwachten van het GGD-onderzoek. Naar verwachting zal dat in juni klaar zijn.

Professioneel

Ook wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) vond dat de politiek op dit moment de GGD niet voor de voeten moet lopen. Hij was bovendien bevreesd dat de onderzoeksmethode teveel verpolitiekt zou worden. ,,Laat de GGD haar werk doen. Dat is een professionele partij‘’, zei de wethouder. Mochten er nog veel vragen zijn na de uitkomsten van het GGD-onderzoek dan zou er altijd daarna  in de visie van Van Zeijts nog meer onderzoek verricht kunnen worden. 

Onrust wegnemen

D66-raadslid Marleen van der Meulen was het volledig oneens met de wethouder. Volgens Van der Meulen zou een groter opgezet onderzoek juist veel meer onrust weg kunnen nemen onder de bewoners van Eefde-West. In dat deel van Eefde zijn de afgelopen jaren relatief veel mensen overleden aan kanker. Bewoners van Eefde-West menen dat er mogelijk een verband bestaat met de uitstoot van stoffen uit de fabriekspijpen op industrieterrein De Mars. De fracties van VVD en Gemeentebelangen steunden de wethouder. Zij willen ook eerst de resultaten afwachten van het GGD-onderzoek.  Gemeentebelangen-fractievoorzitter Marja Eggink zei dat een uitgebreider onderzoek bovendien betekent dat het langer duurt voordat er duidelijkheid is. 

Zutphen

Na afloop van de  vergadering zei wethouder Van Zeijts desgevraagd dat hij - omdat de motie een meerderheid haalde- er bij het Zutphense college van B en W op aan zal dringen om het onderzoek te verbreden.  De motie roept daarnaast trouwens ook nog op om de provincie Gelderland nadrukkelijker bij de onderzoeken te betrekken. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Achterhoek