Volledig scherm
Opnames voor de film Droomoord in het centrum van Gorssel. © Archief Jan Houwers

Prijs voor Lochemse film met hoogbejaarde acteurs

De Lochemse film Droomoord met hoogbejaarde acteurs heeft een prijs gewonnen van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Grote verbazing bij de hoogbejaarde acteurs en de jonge regisseur van de film Droomoord. De cast uit onder meer Gorssel en Lochem was zondag naar het stadhuis in Deventer gekomen om tijdens het festival Krasse Fratsen hun film te vertonen, maar gingen naar huis met duizend euro en een Gouden Caleidoscoop.

De Staat

Drummer Tim van Delft van de popband De Staat mocht de prijs uitreiken na het vertonen van de film. Zijn band werkt vaker met ouderen en hij was getroffen door de passie van de ouderen om iets moois te maken. Met gebroken stem sprak hij de makers toe. ,,Het ontroert mij als ik oudere mensen zie die iets heel moois maken. Tof dat het zo goed is.''

Overvallen

Dat de film, over een bejaardentehuis dat gesloopt moet worden, zo leuk is geworden stond van tevoren niet vast. De hoogbejaarde acteurs waren helemaal niet van plan om te acteren. ,,We hebben ze een beetje overvallen'', zegt regisseur Jorn Snelting. Hij maakte de film in opdracht van projectorganisaties Fit-ART en Oerend Hart. De ouderen waren uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst voor cliënten van thuiszorgorganisatie Sensire, maar dat bleek een onverwachte casting.

Obstakels

De meeste hoogbejaarden hadden nog nooit in een film gespeeld en er waren ook andere obstakels. ,,Het knappe is dat de 90-jarigen bijna blind zijn, maar je dat niet in de film ziet'', zegt Mattanja van Asten. De zestiger is de jongste van het gezelschap en speelde samen met haar nu bijna 90-jarige vader Oscar in de productie. Volgens Snelting maakt een beperking niet zoveel uit. ,,We filmen stukje bij stukje'', zegt hij. ,,Je verzint hulpmiddelen waarmee je aan de slag kunt. Desnoods printen we het script uit op lettergrootte 80.'' Precies door die instelling viel de film op bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Die organisatie bestaat tien jaar en reikt daarom in iedere provincie een prijs uit aan een bijzonder cultureel project. Voor Gelderland is dat dus de film Droomoord geworden.

Acteercarrière

Hoofdrolspeler Oscar van Asten beleeft naar eigen zeggen zijn vijfde jeugd en is nog niet klaar met acteren. ,,Ik wil zo lang mogelijk op de been blijven. Dit werkt beter dan kniezen.'' Door het plezier in acteren leven de regiogenoten-op-leeftijd op. Ook de meeste andere hoogbejaarde spelers willen hun acteercarrière voortzetten. Zo wordt inmiddels hard gerepeteerd voor een theatervoorstelling en voor straattoneel.

Nieuw project

Nu Snelting ziet dat de cast van Droomoord nog steeds actief is, heeft hij wel een idee voor de duizend euro prijzengeld. ,,Het kan haast niet anders dat we met die mensen weer iets gaan doen. Een nieuw filmproject misschien.''

Achterhoek

poll

Het Witte Lint is uitgelopen op een kostbaar debacle, wat moet de provincie Gelderland doen?

  • Het Witte Lint met zijn schuin opgekweekte bomen moet volledig worden hersteld (7%)
  • Er moet een rij normale bomen voor worden teruggeplant (53%)
  • De provincie moet het verlies van 1,6 miljoen euro nemen en de hand op de knip houden (40%)
2057 stemmen