Volledig scherm
Eroscentrum Escape aan de Roerstraat in Doetinchem. © ANP

Prostituee gaat diep undercover in seksclub Achterhoek en legt misstanden bloot

Een prostituee is maanden undercover gegaan in seksclub Escape Doetinchem om te bewijzen dat er misstanden plaatsvinden. De uitkomsten van de undercoveroperatie zijn zondag te zien in het televisieprogramma Undercover in Nederland van Zwollenaar Alberto Stegeman.

,,Denk aan dames die zeven dagen in de week moeten werken en nooit vrij mogen zijn, uitbuiting en mensenhandel”, zegt Stegeman in een toelichting. ,,De verantwoordelijken voor het eroscentrum weten daarvan, maar kijken weg en doen er niets aan.”

Moedig

De prostituee die undercover is gegaan in het bordeel aan de Roerstraat meldde zich bij Stegeman, omdat zij vond dat er iets gedaan moest worden aan de misstanden die zij constateerde. ,,Dat is enorm moedig van haar, Om haar te beschermen, komt ze alleen anoniem aan het woord en onherkenbaar in beeld in de uitzending”, zegt Stegeman. De vrouw werkt inmiddels niet meer in Escape.

‘Vrouwen opgehokt als vee’

Over de precieze inhoud van de uitzending zegt Stegeman niet veel, hij wil niet te veel verklappen. Wel staat op Instagram een filmpje, waarin slaapvertrekken te zien zijn voor de vrouwen die werken bij Escape. Het zijn hokken zonder ramen waar de bedden met amper tussenruimte naast elkaar staan opgesteld. ,,De vrouwen worden er opgehokt als vee, het is heel zielig voor ze”, zegt Stegeman. In de uitzending wordt gesteld dat dit ‘voor Nederlandse begrippen wel extreem’ is.

Inkomen.

De prostituees die werken bij Escape durven niet naar de politie te stappen om de misstanden te melden, omdat zij dan hun werkplek en dus hun inkomen kwijtraken. De seksinrichting kwam in 2011 ook in het nieuws, toen er een prostituee werd doodgeschoten. De politie zei toen dat Escape als ‘goed’ bekendstond en er geen illegale zaken als mensenhandel werden geconstateerd.

Stevig

Dat is acht jaar later dus anders, aldus Stegeman. Hij heeft de uitkomsten van de undercoveroperatie gedeeld met de autoriteiten, zoals de politie en de gemeente Doetinchem. ,,De burgemeester is geschrokken en heeft gezegd dat hierover een stevig gesprek gevoerd gaat worden met de eigenaar”, weet Stegeman. ,,Ook is er een partij die hierover Kamervragen gaat stellen. Welke dat is? Dat zie je zondag in de uitzending.”

Bij Escape in Doetinchem was vrijdag niemand bereikbaar voor een reactie. Wel komen mensen van het eroscentrum zondag aan het woord in de uitzending. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem was evenmin te bereiken voor een toelichting.

Undercover in Nederland wordt zondag om 20.00 uur uitgezonden op SBS6.

 1. Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toegankelijk
  PREMIUM

  Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toeganke­lijk

  De slagboom en het hekwerk blijven staan op beide toegangswegen naar de hoofdingang van Kasteel Vorden, maar het pad door de tuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Al hebben de kasteelbewoners Karin de Rouw en Jos Hoenen liever dat wandelaars de bewegwijzerde voorkeursroutes nemen, die om het kasteel heen lopen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen De Rouw en Hoenen - die het kasteel bewonen en exploiteren - en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt.
 2. Abrahams vieren halve eeuw jongerencentrum Bredevoort mee
  PREMIUM

  Abrahams vieren halve eeuw jongeren­cen­trum Bredevoort mee

  BREDEVOORT - Attica, I’varca, Chi Chi Club, Eucalypta, de Möllenkoare, het waren slechts enkele van de vele roemruchte namen uit de Achterhoekse jeugdcultuur. Al deze jongerencentra uit de jaren zestig en zeventig zijn aan de tijdgeest bezweken. ’t Centrum in Bredevoort is een van de weinige die de eeuwwisseling heeft overleefd en inmiddels zelfs Abraham heeft gezien. De kracht? ,,Vriendengroepen en iedereen hier kent elkaar.”

Achterhoek