Volledig scherm
Artist impression van de nieuwe opzet aan de Esweg. © ProWonen

ProWonen bouwt twaalf
nieuwe woningen aan Esweg

EIBERGEN - Twaalf woningen van twee verdiepingen aan de Esweg in Eibergen worden vervangen door een even groot aantal woningen waar de voornaamste ruimtes gelijkvloers zijn ondergebracht.

Woningcorporatie ProWonen gaat aan de ‘even kant’ van de Esweg twaalf oudere arbeiderswoningen vervangen door twaalf gelijkvloerse woningen. Dinsdagavond zijn de nieuwbouwplannen  aan de omwonenden gepresenteerd. Dat gebeurde op een inloopavond bij De Klok, enkele straten verderop.

Projectleider Bart Ruiterkamp over het nieuwbouwplan: “De twaalf nieuwe woningen worden gasloos en zo goed als energieneutraal. De woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer zijn zonder traplopen te bereiken en dus heel geschikt voor oudere bewoners.”

Blokjes van drie 

De nieuwbouwoperatie aan de Esweg lijkt getalsmatig een een-op-een-klus, maar de huisnummers 2C tot en met 24 die verdwijnen staan nu als zes twee-onder-een-kap woningen aan het straatje en in de nieuwe opzet is sprake van vier blokjes van drie. De nieuwe woningen krijgen wel een puntdak en zelfs een mini-dakkapel, maar in de praktijk zijn alle dagelijkse voorzieningen dus beneden ondergebracht. Achter de woningen komt in de achtertuin een aparte berging.

Emoties

Vorig jaar mei maakte het voornemen de woningen aan de Esweg te slopen nog emoties los onder de vaak trouwe huurders in de straat. ProWonen gaf toen aan de kosten van moderniseren niet te vinden opwegen tegen het daarmee te bereiken comfort. De plannen voor de moderne woningen die optimaal geïsoleerd zijn, vallen bij nader inzien bij een aantal ‘oude’ bewoners in de smaak. Ruiterkamp:  “Er zijn een paar mensen die graag naar deze locatie willen terugkeren; andere bewoners hebben inmiddels een andere woning naar wens gevonden.” 

De huidige woningen staan er nog een paar maanden: komend najaar wil de wooncorporatie beginnen met de sloop. Daarna kan de schop de grond in voor de nieuwbouw. De nieuwe woningen zijn naar verwachting eind 2020 klaar.

Volledig scherm
De Esweg in Eibergen, met rechts de rij die wordt gesloopt. © Peter Zandee

Achterhoek