Volledig scherm
Agrarische gebieden kleuren oranje/geel door gebruik van Roundup. © Robin Hilberink

PvdA Berkelland wil einde aan gifgele akkers: stop gebruik Round Up

BORCULO - Gifgele en oranje akkers. Ook in Berkelland worden elk voorjaar vele hectares aan groenbemesters doodgespoten met het landbouwgif Round Up. De PvdA Berkelland pleit voor een verbod.

Volgens PvdA-raadslid Hans Pelle wordt er in Berkelland nog steeds teveel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. „Ieder voorjaar zien wij dit weer aan de gifgele  en oranje gekleurde akkers. Hele hectares worden doodgespoten met het bestrijdingsmiddel Roundup. Wij vinden dit zeer zorgelijk omdat dit een negatieve invloed heeft op onze leefomgeving.”

Pelle wil daarom van de burgemeester en wethouders weten of het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk moet worden voorkomen en dat dit juist ook voor gemeente Berkelland en haar inwoners van groot belang is. Het college zegt een gezonde leefomgeving voor haar inwoners vinden ‘uiteraard belangrijk te vinden’. Maar: „Het vaststellen van regels en richtlijnen over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is een verantwoordelijkheid die ligt op Europees en rijksniveau. Als het gaat om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in Berkelland volgen we de Europese en landelijke regels en richtlijnen.”

Volgens B en W kan Berkelland Round Up niet verbieden „Er is ruimte binnen de Europese en landelijke regels en richtlijnen om gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is een keuze van de gebruiker. Uiterlijk december 2022 besluit de EU of glyfosaat opnieuw blijft toegestaan. Dit voorjaar houdt  proefboerderij ‘De Marke’ demonstraties gehouden over het onderwerken van groenbemesters zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.”

Achterhoek