Dode vissen in de Berkel na lekkage van de persleiding nabij Lochem.
Volledig scherm
Dode vissen in de Berkel na lekkage van de persleiding nabij Lochem. © Foto Arjan Gotink

PvdD: wie betaalt milieuschade door breuk persleiding?

Wie is verantwoordelijk voor de ontstane milieuschade door de breuk in de persleiding?  Dat is een van de vragen die de  Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren stelt aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

De vragen hebben betrekking op het incident met de gesprongen persleiding bij Lochem waardoor uiteindelijk tienduizenden vissen gedood werden. Door de lekkage kwam namelijk veel afvalwater van de fabrieken van FrieslandCampina uit Borculo en Lochem in de Berkel terecht. 

De Partij voor de Dieren wil verder ook nog weten of het Waterschap Rijn en IJssel, eigenaar van de persleiding, er goed aan heeft gedaan de lozingen van het afvalwater grotendeels door te laten gaan. Volgens het waterschap en de zuivelgigant zou het helemaal stil laten leggen van de fabrieken betekenen dat boeren hun melk niet meer kwijt zouden kunnen. Melk zou dan elders geloosd moeten worden en dat zou nog meer milieuschade hebben kunnen betekenen, aldus de betrokken partijen. 

De PvdD vraagt de staatssecretaris ook of boeren de melk niet bij een andere fabriek van FrieslandCampina kwijt hadden gekund.

Achterhoek