Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Regenbuien zijn ‘druppel op gloeiende plaat’ in gortdroge Achterhoek

De regenbuien die in de afgelopen 24 uur vielen boven de gortdroge Achterhoek, zijn niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Volgens weerman Gerrit Vossers uit Silvolde moet het nog wel drie maanden regenen voordat het neerslagtekort weer enigszins aangevuld is.

De Achterhoek en Twente zijn de twee droogste gebieden van Nederland op dit moment. Het neerslagtekort is het grootst in Twente. In die regio bedraagt het 269 millimeter. In de Achterhoek is het tekort 242 mm. Ter vergelijk: landelijk gezien ligt het neerslagtekort nu op 176 mm. 

Volledig scherm
De hoeveelheid neerslag die in de afgelopen 24 uur is gevallen. © KNMI

De regenbuien van de afgelopen 24 uur, vullen dat tekort nauwelijks aan. ,,Het is niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. De hoeveelheid neerslag die er lokaal is gevallen, loopt nogal uiteen. Hier in Silvolde is tussen de 20 en 30 mm gevallen, maar er zijn ook plekken in de Achterhoek waar maar 6 mm of 50 tot 60 mm is gevallen. Als je uitgaat van 60 tot 70 mm per maand, met hier een neerslagtekort van 240  mm, dan mag het wel drie maanden regenen voordat het tekort is aangevuld.’’

Te laat

Vanwege de lage grondwaterstaat geldt inmiddels ook een verbod om grondwater uit de grond te onttrekken. Vossers: ,,Het grondwater staat ook erg laag. En dat wordt ook niet aangevuld met een regenbui, alles wordt meteen opgenomen door planten.’’ Of de verwachte nattigheid in augustus nog op tijd komt voor de gewassen, is volgens de weerman dan ook nog de vraag. ,,Voor sommige gewassen is het haast te laat. Stukken land met mais waar niet gesproeid is, die hebben de meeste schade al geleden.’’

Overlast

Een wolkbreuk in Rheden zorgde gisteren voor de nodige wateroverlast. Het treinverkeer tussen Arnhem en Dieren lag plat vanwege een mogelijke verzakking, tientallen kelders liepen onder en het gemeentehuis moest ontruimd worden. 

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Achterhoek