Jacobus Trijsburg. Foto: Jan Houwers
Volledig scherm
Jacobus Trijsburg. Foto: Jan Houwers © Grootendorst Sander

'Ridders kwamen voor een feest'

De conclusie dat de muurschilderingen in 1316 zijn gemaakt, trekt Jacobus Trijsburg uit Barchem. Hij is voormalig directeur van de stichting Gelders Erfgoed. Die stichting was 28 jaar gevestigd aan de Oudewand, schuin tegenover de plek waar de schilderingen zich eeuwenlang bevonden. Tot ze in 1960 werden losgebikt en naar het museum werden gebracht in opdracht van de toenmalige stadsarchivaris Doornink-Hoogenraad. ,,Achteraf goed gezien, in de jaren 70 is het pand waarin de schilderingen zaten, afgebrand’’, aldus Trijsburg.

De panelen gaan sindsdien door het leven als De Ridders van de Oudewand. In Hof van Heeckeren hangt er een bordje naast. ,,Helaas zijn de familiewapens op de schilden tot dusver niet geïdentificeerd'', staat daar op. Op het spoor gezet door het Wapenboek wist Trijsburg er enkele op naam te brengen, waaronder het wapen van de Veluwse familie Van Aller (onder Nijkerk, er leven nog nazaten van) en Van Beveren (uit het bisdom Mainz).

Daarbij bestudeerde Trijsburg ook oude foto’s die zijn gemaakt van de muurschilderingen in het pand aan de Oudewand (waar destijds bakkerij Kreijenbroek zat), en hij sprak bakkersdochter Sonja Kreijenbroek. ,,Zij vertelde hoe haar vader ’s avonds met genoegen naar de schilderingen zat te kijken. Ze bevonden zich op de eerste verdieping. In totaal zijn acht ridders afgebeeld.”

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Achterhoek