Volledig scherm
De uitkijktoren op de Needse Berg, waar straks een gedicht van de Zutphense dichter Sander Grootendorst te lezen is. Het is een eerbetoon aan Willem Sluiter, maar ook een roep om de terugkeer van de Leeuwerik. © VVV Neede

Roep om terugkeer leeuwerik prijkt straks boven Achterhoek

Dichter Willem Sluiter (1627-1673) krijgt een eerbetoon met poëzie op het hoogste punt van zijn geboorteplaats Neede. Een gedicht van journalist en dichter Sander Grootendorst uit Zutphen prijkt daarvoor binnenkort bovenin de uitkijktoren op de Needse Berg. Het gedicht is ook een roep om de terugkeer van de bedreigde vogel, die ook hier eens opsteeg. 

Directe aanleiding voor het aanbrengen van een gedicht is het project Willem Sluiter en 350 jaar Achterhoek. Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was een paar eeuwen zeer populair. Hij hief een lofzang aan op het eenvoudige buitenleven.Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst schreef het gedicht ‘Luister Sluiter Leeuwerik’ vijf jaar geleden. Hij droeg het in 2013 voor in de Grote Sint Michaëlskerk in Zwolle. Bij de onthulling van een plaquette ter herinnering aan Willem Sluiter, die daar is begraven.

Sluiter dichtte het lied ‘Op het zingen van den Leeuw’rik’. Grootendorst liet zich inspireren door Sluiters lied en nam er vier regels uit over. Zijn slotregels luiden:

Kijk, en luister: dat is hem toch?

Hoor hem zingen, zie hem zweven

boven Sluiters Buyten-Leven.

De leeuwerik: hij is er nog.

Het gedicht van Grootendorst hangt vanaf woensdag 8 augustus (dan wordt het onthuld) met een korte toelichting en met een portret van Sluiter tegenover de hoogste tredes van de Needse uitkijktoren. Wie het hoogste punt van Neede bereikt, krijgt zo oude en nieuwe leeuwerik-poëzie te zien. Het aanbrengen is een initiatief van de plaatselijke VVV. 

Achterhoek