Familie Abbink bij laatste nieuwbouwwoning Borculo De Koppel
Volledig scherm
Familie Abbink bij laatste nieuwbouwwoning Borculo De Koppel © Hans Prinsen

Ruimte voor extra woningbouw in Berkelland

BORCULO - Berkelland maakt ruimte voor extra woningbouw in Berkelland. Maar waar mogen die nieuwe huizen komen?

Vanwege de dreigende bevolkingskrimp is de woningbouw in Berkelland de afgelopen jaren behoorlijk op slot gezet. Bestaande bouwplannen werden ingekrompen en nieuwe wijken waren uit den boze. De gemeente wilde niet bouwen voor leegstand of bestaande woningen onverkoopbaar maken.

Maximaal 346 woningen

Berkelland schrapte de bouwplannen voor 320 nieuwe huizen. Begin dit jaar waren er 63 nieuwe huizen in aanbouw en tot 2025 mogen er nog eens 395 nieuwe woningen gebouwd worden. Minus de sloopplannen voor 112 huizen zou Berkelland er tot 2025 maximaal 346 woningen bij krijgen.  

Extra woningbouw

Te weinig, blijkt uit recente woononderzoeken. Zo sluit het aanbod van bestaande woningen niet aan op de vraag van met name jongeren en ouderen. Berkelland wil de actuele vraag naar nieuwe woningen niet negeren en heeft daarom besloten om extra woningbouw mogelijk te maken. Ook de politiek wil meer bouwen. 

Woningbehoefte

„Omdat de woonwensen en woningmarkt per kern verschillen hebben we per kern onderzocht wat de woningbehoefte is”, aldus wethouder Maikel van der Neut. Uitgangspunt blijft dat er een concrete vraag moet zijn naar de woningen. Hiernaast is per Berkellandse kern in het verspreidingsgebied Tubantia te zien wat de woningbouwmogelijkheden zijn. 

Achterhoek