Voor het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta is een grote oppervlakte met rietmoeras langs het Drontermeer aangelegd.
Volledig scherm
Voor het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta is een grote oppervlakte met rietmoeras langs het Drontermeer aangelegd. © Foto Freddy Schinkel

Ruimte voor Rivier IJsseldelta en project Rijn en IJssel genomineerd

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en het project van het waterschap Rijn en IJssel voor beter onderzoek naar het onderhoud van het gras bij waterkeringen, zijn genomineerd voor de Waterinnovatieprijs. De Unie van Waterschappen reikt de prijs elk jaar uit. Te winnen is een kunstwerk van glas en hulp om de plannen uit te voeren.

In 2015 is begonnen met de uitvoering van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, om de inwoners van de regio IJsseldelta (Kampen-Zwolle-Dronten) een veilige woonomgeving te bieden. Het zomerbed van de IJssel is over een lengte van bijna acht kilometer twee meter verdiept. Tegelijkertijd is het Reevediep aangelegd. Vernieuwend aan het project is onder meer de integrale aanpak, de participatie van bewoners en de samenwerking tussen meer dan twaalf overheidspartijen.

Drones

Het waterschap Rijn en IJssel heeft een methode ontwikkeld om beter de toestand van de grasmat op hellingen van dijken in beeld te brengen. Tot nu toe bepaalt het waterschap met het menselijke oog de omvang en de noodzaak tot onderhoud. Sensoren die aan drones gekoppeld worden, kunnen volgens het schap een gedetailleerder en vollediger beeld geven.

Voor de publieksprijs kan tot en met 26 november worden gestemd op de website van de Unie van Waterschappen: waterinnovatieprijs.nl. 

Achterhoek