Volledig scherm
Voor het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta is een grote oppervlakte met rietmoeras langs het Drontermeer aangelegd. © Foto Freddy Schinkel

Ruimte voor Rivier IJsseldelta en project Rijn en IJssel genomineerd

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en het project van het waterschap Rijn en IJssel voor beter onderzoek naar het onderhoud van het gras bij waterkeringen, zijn genomineerd voor de Waterinnovatieprijs. De Unie van Waterschappen reikt de prijs elk jaar uit. Te winnen is een kunstwerk van glas en hulp om de plannen uit te voeren.

In 2015 is begonnen met de uitvoering van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, om de inwoners van de regio IJsseldelta (Kampen-Zwolle-Dronten) een veilige woonomgeving te bieden. Het zomerbed van de IJssel is over een lengte van bijna acht kilometer twee meter verdiept. Tegelijkertijd is het Reevediep aangelegd. Vernieuwend aan het project is onder meer de integrale aanpak, de participatie van bewoners en de samenwerking tussen meer dan twaalf overheidspartijen.

Drones

Het waterschap Rijn en IJssel heeft een methode ontwikkeld om beter de toestand van de grasmat op hellingen van dijken in beeld te brengen. Tot nu toe bepaalt het waterschap met het menselijke oog de omvang en de noodzaak tot onderhoud. Sensoren die aan drones gekoppeld worden, kunnen volgens het schap een gedetailleerder en vollediger beeld geven.

Voor de publieksprijs kan tot en met 26 november worden gestemd op de website van de Unie van Waterschappen: waterinnovatieprijs.nl. 

 1. Stadse Fratsen: Kerstkaart
  PREMIUM
  Column

  Stadse Fratsen: Kerstkaart

  Nu ik er goed over nadenk komen er bij mij eigenlijk niet eens zo heel veel mensen over de vloer. Wekelijks een vrouw die de boel aan kant houdt, maar die komt altijd als ik er niet ben. Pas nog een vriend van me die de tuin doet. Soms mijn buurman. Wat langer geleden twee mannen die een boekenkast in elkaar zetten. En natuurlijk mijn vriendin, al ben ik meestal bij haar. Maar vorige week waren er op een avond ineens vier dames. Mijn vriendin en drie vriendinnen van haar. Mijn huis was de plek van samenkomst want ze gingen een verrassingsbezoek brengen aan mijn buurvrouw, die weer van alle vier een vriendin is. Met tussenpozen kwamen ze aangezet. Mijn vriendin als eerste. Voor de tweede werd een stoel aangeschoven en even later voor de derde ook. Ik maakte thee. Toen ik goed en wel weer zat zei de derde dame: ,,Gôh, de eerste kerstkaart is er al weer.'' Er staat inderdaad een kerstkaart op mijn schoorsteenmantel. Mij viel hij al niet meer op maar mijn vriendin had me er pas nog op gewezen. Kan misschien wel een keer weg, had ze er aan toegevoegd. Maar ik had er geen aandacht aan geschonken. De laatste vrouw kwam binnen. Ze bleef staan want ze wilde direct door naar de buurvrouw. Thee hoefde ze ook niet. Wel scande ze snel, zoals vrouwen dat dus kunnen, de woonkamer en zei: ,,Ze zijn vroeg dit jaar, de kerstkaarten.'' Ik pakte de kerstkaart van de schoorsteenmantel want ik begon me af te vragen wie de kaart ook al weer had gestuurd. Tante, natuurlijk. Tante was de enige die me vorig jaar over de post een kerstkaart stuurde. Dit jaar krijg ik er vermoedelijk geen een, want ze is er niet meer. Ik denk dat ik de kaart maar laat staan.

Achterhoek

poll

Het Witte Lint is uitgelopen op een kostbaar debacle, wat moet de provincie Gelderland doen?

 • Het Witte Lint met zijn schuin opgekweekte bomen moet volledig worden hersteld (7%)
 • Er moet een rij normale bomen voor worden teruggeplant (53%)
 • De provincie moet het verlies van 1,6 miljoen euro nemen en de hand op de knip houden (40%)
2057 stemmen