Volledig scherm
Dementerende personen beginnen soms aan een wandeling, maar raken de weg kwijt. © ROBIN UTRECHT

Sneller hulp voor verwarde personen in de Achterhoek

BORCULO - Netwerk Dementie Achterhoek heeft afspraken gemaakt met de politie om verwarde mensen die gaan dwalen, sneller te kunnen thuisbrengen.

Dementie komt steeds vaker voor, en mensen wonen bovendien langer thuis. Dat zorgt er ook voor dat steeds vaker mensen met dementie aan het dwalen raken. Ze beginnen aan een wandeling en raken de weg kwijt. Soms komen hierover meldingen binnen bij de politie. Die wil graag adequaat en passend kunnen handelen.

Daarom hebben de politie in de Achterhoek, het Netwerk Dementie Oost-Achterhoek en het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen West-Achterhoek afspraken gemaakt om personen met dwaalgedrag preventief aan te kunnen melden bij de politie.

Ingrijpende gebeurtenis

Aanmelding gebeurt volgens het netwerk bij voorkeur door de familie zelf. Als dat niet kan geven zij toestemming aan een professional om dit te doen. Zo zijn deze personen bekend bij de politie. De politie weet dan hoe zij bij een melding de persoon het beste kunnen benaderen en waar en bij wie zij de persoon snel en veilig kunnen onderbrengen.

 Als bij een verdwaald iemand de politie wordt ingeschakeld, is dat, aldus het netwerk, een ingrijpende gebeurtenis voor de betrokkenen. Zeker als de politie urenlang met hem of haar moet rondrijden. Of als de persoon zelfs mee moet naar het politiebureau moet worden gebracht omdat niet bekend is waar hij of zij woont. Volgens het netwerk is het voor alle betrokken belangrijk dat de dementerende zo snel en passend mogelijk wordt geholpen en de uitvoering van de gemaakte afspraken draagt daaraan bij.

Voor meer info over de nieuwe werkwijze kan worden gebeld met de Helpdesk Kwetsbare Ouderen op tel. 085-485 75 80.

Achterhoek