Volledig scherm
© Thinkstock

Sneltrein tussen Doetinchem en Arnhem rijdt op z'n vroegst in 2026

DOETINCHEM/ ZEVENAAR - Binnen maximaal anderhalf jaar moet duidelijk zijn of er een trein gaat rijden die één keer per uur op alle stations tussen Winterswijk en Doetinchem stopt en daarna rechtstreeks naar Arnhem Centraal rijdt. Zo'n tweeduizend reizigers zouden dan 13 tot 20 minuten sneller op hun bestemming in bijvoorbeeld Arnhem of de Randstad zijn. 

De zogenoemde RegioExpres, die op zijn vroegst in 2026 kan rijden, moet een extra trein worden van Doetinchem naar Arnhem. Hiermee komen er vijf reismogelijkheden tussen de twee plaatsen. De provincie Gelderland, spoorbeheerder ProRail, vervoerders Arriva en Connexxion en de gemeenten Doetinchem en Montferland werken het plan voor de RegioExpres uit. De kosten voor dit traject worden geschat tussen de 108 en 167 miljoen euro. In 2015 rekende een ingenieursbureau nog uit dat 80 miljoen voldoende zou zijn.

Of het plan kans van slagen heeft, ligt ook aan de komst van dubbelspoor tussen Doetinchem De Huet en Wehl. Uiteindelijk moeten Provinciale Staten akkoord gaan met alle plannen.

Zitplaats

Zo'n tweeduizend reizigers zullen baat hebben bij de komst van de RegioExpres. Daarnaast hebben inwoners van de Liemers meer kans op een zitplaats in de spits, omdat er meer treinen zullen rijden tussen Arnhem en Doetinchem. Doorgaans moeten zij het 's ochtends doen met een staanplaats in de overvolle trein richting Arnhem.

Overstappen

Een kleine groep reizigers zou echter een langere reistijd krijgen. Iemand die van bijvoorbeeld Varsseveld naar Didam wil reizen, kan nu nog twee keer per uur rechtstreeks met de stoptrein. Met de komst van de RegioExpres kan dat nog maar één keer per uur.  De tweede keer moet hij of zij overstappen in Doetinchem.  

Drukke spoorlijn

De spoorlijn Winterswijk-Arnhem is één van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland. Ongeveer 21.000 mensen maken dagelijks gebruik van deze lijn. Om de treinen vaker op tijd te laten rijden en de overstap op treinen richting de Randstad te verbeteren is het spoor tussen Didam en Zevenaar in de zomer verdubbeld. Daarnaast  is de snelheid van de trein tussen Zevenaar en Wehl verhoogd. 

Achterhoek