Steenhouwertjes maken kennis met restauratiewerk aan de Jacobstoren

VideoWINTERSWIJK - Een groep van elf potentiële steenhouwers heeft donderdagochtend kennis gemaakt met het restauratiewerk aan de toren van de Jacobskerk in Winterswijk. Op uitnodiging van Slotboom Steehouwers mochten de leerlingen van combinatiegroep 7-8 van de basisschool Miste en Corle de steigers op die rondom de toren op de Markt zijn opgebouwd.

De kinderen hielpen burgemeester Joris Bengevoord eerst met het startschot van de restauratie. Dat werd letterlijk genomen: de burgemeester moest met een voetbal een bord bij de ingang van de kerk omver schoppen. Vanuit de hoogte klonk het 25 jaar oude carillon, waar op de klokken ‘We are the champions’ van Queen werd gespeeld door beiaardier Wim Ruessink.

Helm op

Daarna kreeg iedereen de verplichte bouwhelm op om even later een paar steigertrappen op te klimmen om het restauratiewerk van dichtbij te bekijken. Meteen daarna trokken de leerlingen naar de werkplaatsen van Sltoboom Steenhouwers op het industrieterrein. Daar zagen ze steenhouwers aan het werk (met de hand en machinaal) en mochten ze zelf ook aan het werk met een blok mergel.

Volledig scherm
Op uitnodiging van Slotboom Steehouwers mochten de leerlingen van combinatiegroep 7-8 van de basisschool Miste en Corle de steigers op. © theo kock persfotografie

Opknapbeurt

Volledig scherm
De leerlingen in de werkplaatsen van Slotboom Steenhouwers op het industrieterrein. © theo kock persfotografie

De restauratie van de Jacobstoren wordt de komende maanden uitgevoerd. Winterswijk trekt bijna zeven ton uit voor de opknapbeurt. Die moest door een provinciale subsidie van 400.000 euro worden ondersteund. Dat mislukte, omdat de provincie een loting organiseerde om uit het teveel aan aanvragen een keuze te kunnen maken. De kans op die subsidie is nog niet helemaal verkeken, later dit jaar kan bijvoorbeeld nog blijken of het provinciale restauratiebudget wordt vergroot.

De opknapbeurt van de toren moet op Open Monumentendag in september klaar zijn.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek