Volledig scherm
Jan Wilm Tolkamp krijgt een Scholderklöpke voor het nummer ‘Memento Mori’ op het streektaalfestival Plat Gespöld. © Paul van Druten

Streektaalprijs voor nummer van Jan Wilm Tolkamp dat ‘naar de strot grijpt’

video ULFT - Jan Wilm Tolkamp heeft met het liedje ‘Memento Mori’ de Gelderse Kleiroze 2019 gewonnen. Op het streektaalfestival Plat Gespöld in de DRU Cultuurfabriek in Ulft kreeg Tolkamp de voorkeur boven Edwin E en de Knunnekes Tröntjesband.

Tijdens de zesde editie van het kleinschalige streektaalfestival lieten onder meer Voice Kids-zangeres Merel Geerdink, Sandra Vanreijs en de de jonge Normaal-adepten Tom en Joël zich horen. Dick van Altena gaf een mini-concert met liedjes die het publiek rechtstreeks in het hart raakten.

Juryrapport

Juryvoorzitter Hans Beernink verantwoordde de keus van de jury, die bestond uit acht regionale radiomakers. Uit het juryrapport over ‘Memento Mori’ las hij voor: ,,Het lied grijpt naar de strot. De tekst is confronterend. Zang en gitaarmuziek versterken dat op een bijzondere manier.“

Ook had de jury veel waardering voor Heimwee naor Grolle van de Knunnekes Tröntjesband. Beernink: ,,De regel ‘Op tied veur de optocht terug’. Iedere dorpeling in Achterhoek en Liemers weet dat achter deze prachtige regel een wereld van leven en feestvieren schuilgaat. Met deze zes woorden wordt alles gezegd.”

Wankel evenwicht van Edwin E. gaat over moeilijke momenten uit het leven van een persoon. ,,Door het gebruik van de tekst ‘aevenwicht wankelt, wankel aevenwicht’ worden die momenten op een bijzondere en originele manier verwoord", aldus Beernink.

Aangedaan

Jan Wilm Tolkamp was zichtbaar aangedaan door het scholderklöpke dat hij kreeg. Hij legde uit aan het publiek, dat hij het nummer schreef naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. ,,Ik schreef het veur mienzelf. Ik moes mien verdriet kwiet. Het is haevig mooi, dat anderen het feilek ok hun liedje maken. Ik wet niet of ze daorbaoven metluustert maor ze zol d’r butegewoon bli-j met zun.”

Volledig scherm
Jan Wilm Tolkamp. © Wouter Borre
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Achterhoek