Botstauto's op een kermis (niet de kermis van Silvolde). Foto ter illustratie: Ramon Mangold/ Pix4Profs
Volledig scherm
Botstauto's op een kermis (niet de kermis van Silvolde). Foto ter illustratie: Ramon Mangold/ Pix4Profs © Foto: Ramon Mangold

Teleurstelling en ongeloof in Silvolde: kermis zonder botsauto’s

SILVOLDE - Teleurstelling en ongeloof in Silvolde. Daar wordt de jaarlijkse kermis dit jaar noodgedwongen gevierd zónder de botsauto's. ,,Dat kán eigenlijk niet”, zegt Jurgen Terhorst, secretaris van de Stichting Vrienden van Willem Tell, die de jaarlijkse kermis organiseert. ,,We hebben er slecht van geslapen.”

De organiserende stichting kreeg donderdag het bericht dat de exploitant van de botsauto's door privéomstandigheden niet naar Silvolde kon komen. Het dorp viert sinds zaterdag kermis.

,,We hebben stad en land afgebeld om toch nog botsauto’s te regelen”, zegt Terhorst. ,,We hebben meer dan honderd man benaderd. Het is niet gelukt. Neem van mij aan dat er flink is gevloekt in de tent.”

Terhorst weet dat in het dorp en op sociale media boze reacties rondzingen over het ontbreken van de botsauto’s. ,,Ik snap dat mensen boos en teleurgesteld zijn, maar het is echt overmacht. We hebben dit jaar voor het eerst de prikkelarme kermis, zondagmiddag komt de burgemeester naar Silvolde. Dat maakt het extra pijnlijk.”

Geld geboden

Stichting Vrienden van Willem Tell heeft sinds vier jaar de organisatie van de kermis in Silvolde in handen. Het lunapark is verpacht aan een impresario die de attracties regelt.

,,Normaal wordt er een kleine pacht gevraagd om op de kermis te kunnen staan, nu hebben we zelfs geld geboden. Het was bijna raak, twee exploitanten wilden wel naar Silvolde komen, maar die hadden op zo’n korte termijn geen personeel.”

Ook Martijn Heister, voorzitter van schutterij Willem Tell, baalt van het ontbreken van de botsauto's op de Silvoldense kermis. ,,Veel mensen uit omliggende dorpen komen hiernaartoe. De botsauto’s is een attractie voor jong en oud. Boos zijn helpt niet, maar iedereen is wel ontzettend teleurgesteld.”

Quote

Exploitan­ten kunnen kiezen waar ze gaan staan en dan kiezen ze voor een grotere kermis waar meer publiek komt.

Jurgen Terhorst

'Keiharde knaken’

September is de kermismaand bij uitstek, weet Terhorst. ,,Exploitanten kunnen kiezen waar ze gaan staan en dan kiezen ze voor een grotere kermis waar meer publiek komt. Het gaat om keiharde knaken. Wij zijn een vereniging, we hebben niet het kapitaal om even 10.000 euro neer te tellen.”

Terhorst verzekert dat de botsauto’s er volgend jaar weer staan op de Silvoldense kermis. ,,Dit was echt overmacht.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek