Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Theo Kock

‘Terrorbuizerd’ grijpt weer een hardloper in hoofd bij 't Onland in Doetinchem

DOETINCHEM -  Toen Judith Bakker woensdagmorgen haar hardlooprondje liep tussen Doetinchem en Gaanderen, voelde ze opeens een enorme klap tegen de linkerkant van haar hoofd. Ook voelde ze iets in haar hoofd prikken. ,,Ik keek automatisch naar rechts en toen zag ik een buizerd wegvliegen.’’

Dit alles gebeurde in een split second toen Bakker uit het bos kwam bij 't Onland, net voor recreatiepark De Wrange. Ze heeft er hoofdpijnklachten aan over gehouden en is naar de huisarts gegaan. ,,Het gebeurde allemaal op de openbare weg, op het fietspad bij de Rekhemseweg. Ik schrok me rot, ik voelde mijn hoofd ook meteen bloeden.’’ Ze wil graag andere hardlopers en fietsers waarschuwen voor de vogel.

Vaker onrust wegens buizerd

Er is vaker een zogenoemde ‘terrorbuizerd’ gesignaleerd bij ’t Onland in Doetinchem. Buizerds komen altijd terug naar dezelfde plek om te broeden. En deze vogel - of een andere buizerd - zorgt nu al een paar jaar voor onrust, zo midden in het broedseizoen.

Over het algemeen zullen vogels niet zo snel de aanval op mensen inzetten. Buizerds zijn de enige vogels die deze neiging hebben om hun nest op deze manier te beschermen. Hun territorium kan een paar hectares omvatten en bevindt zich over het algemeen rond bossen of plekken met bomen. Maar weilanden behoren ook tot hun terrein.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek