Tienduizenden ouderen worden minder vaak gedoucht of aangekleed vanwege ‘enorme coronadruk’
Ouderen in de Achterhoek worden per direct minder vaak geholpen met bijvoorbeeld douchen of aankleden. Dit is besloten door verpleeg- en verzorgingshuizen én thuiszorg, vanwege de enorme coronadruk op deze organisaties. Mantelzorgers moeten de helpende hand bieden.
Hierdoor worden vele duizenden mensen getroffen in onder meer Voorst, Zutphen, Lochem, Berkelland en Bronckhorst.
,,Dit is de laatste stap voordat we over moeten gaan tot code zwart’’, zegt een woordvoerder van Sensire, de grootste zorgorganisatie, die meer dan 10.000 mensen helpt in het oosten van het land.
Hoeveel mensen er rechtstreeks getroffen worden door het besluit, is volgens hem lastig te zeggen. ,,Maar het gaat om heel veel mensen, alleen wij al hebben 10.000 cliënten. En dan zijn er nog eens zes organisaties die samen met ons de niet-medische zorg ook gaan inperken.’’
Meer dan in eerdere coronagolven
Zorgorganisaties kampen al tijden met de gevolgen van corona. Wijkverpleging en verpleeghuiszorg spelen een een belangrijke rol in de zorg aan coronapatiënten.
‘Er zijn veel meer mensen die reguliere acute zorg nodig hebben, dan in de eerste coronagolven. Ook is de belasting hoog door complexere corona zorg, uitbraken in verpleeghuizen en oververmoeidheid en ziekte bij de medewerkers’, schrijven de zorgorganisaties in een gezamenlijk statement.
Om ervoor te zorgen dat de zorgketen niet vastloopt trekken Azora, Buurtzorg, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire nu aan de noodrem. In de praktijk betekent dit dat veel niet-medisch noodzakelijke zorg niet of minder verleend wordt. Denk daarbij aan het helpen bij het douchen en aankleden van mensen.
Per direct minder zorg
,,Daar beginnen we meteen mee’’, zegt de Sensire-woordvoerder. ,,Uiteraard in samenspraak met onze cliënten en hun zorgprofessionals. Het is dus niet zo dat de zorg van de ene op de andere dag stopt.’’
Met dit besluit willen de organisaties voorkomen dat zij geen patiënten meer kunnen opnemen vanuit de ziekenhuizen. Veel van hen zijn na hun ziekenhuisbehandeling namelijk afhankelijk van verpleegkundige zorg thuis, of tijdelijke opvang of revalidatie in een verpleeghuis.
De focus van de zorgverleners die door het aantrekken van de noodrem beschikbaar komen, komt nu te liggen op het helpen van zowel corona- als niet-coronapatiënten, die vanuit het ziekenhuis naar revalidatieafdelingen van verpleeghuizen gaan.
Coronapatiënten worden opgevangen op de centrale corona-afdeling in Gaanderen.
Voorbereiding code zwart
Zeer ingrijpende maatregelen voor mensen die afhankelijk zijn van zorg
Marcel Duvigneau, Marga Klompé
Daarnaast bereiden de organisaties zich samen alvast voor op het volgende scenario. Dat is de zogenoemde code zwart, waarin de zorgverlening tot een medisch-noodzakelijk minimum wordt beperkt. De druk op de zorg is namelijk dusdanig groot, dat hier serieus rekening mee wordt gehouden.
,,Zeer ingrijpende maatregelen voor mensen die afhankelijk zijn van zorg, en ook voor mantelzorgers op wie opnieuw een ingrijpend beroep wordt gedaan. Toch zien we deze gezamenlijke, gecoördineerde actie als de minst slechte benadering; door de druk zo goed mogelijk te verdelen blijven we in staat acute zorg te leveren’’, zegt bestuurder Marcel Duvigneau van Marga Klompé namens de zeven organisaties.
Onbepaalde tijd
Hoe lang de noodrem aangetrokken blijft, is nog onduidelijk. ,,Het is nu voor onbepaalde tijd. Het hangt samen met de coronapandemie, dus dat laat zich nu nog lastig voorspellen’’, zegt de woordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Als we nu gelijk de oplossing geven h. Betuw, hadden we meer aan uw opmerking. En dan niet alleen meer dit en meer dat, maar ook een solide finaciele oplossing die verder gaat als geen asielzoekers.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerArend van Faassen
h betuw