Het werk aan de replica is in volle gang.
Volledig scherm
PREMIUM
Het werk aan de replica is in volle gang. © Jan Ruland van den Brink

Timmerman Henk uit Aalten creëert replica 'geheime' grafkelder: ‘binnen zijn straks de restanten van de doodskisten te zien’

AALTEN - Begin 1974 daalt de jonge timmerman Henk Heijnen af in een grafkelder, die hij onder het koor van de Helenakerk in Aalten heeft aangetroffen. 45 jaar later laat hij een replica maken.

Heijnen ziet in 1974 drie kisten staan in, met daarin de tot stof vergane resten van adellijke inwoners. De volgende ochtend wordt de toegang weer dichtgemaakt. Alle betrokkenen krijgen van het kerkbestuur een zwijgplicht opgelegd.

Dat verzwijgen lukt natuurlijk niet, maar de kelder zit nog steeds dicht. De timmerman van toen is nu een 70-jarige bouwondernemer. In zijn timmerfabriek Broekhout laat hij de grafkelder nu precies namaken. Heijnen zoekt nu nog een goede plek om deze aan het publiek te laten zien. ,,Het liefst vlakbij de Helenakerk.”

De aannemer denkt dat het evenbeeld van de ruim twee eeuwen oude grafkelder een publiekstrekker kan worden. Uit buurgemeente Bocholt is al belangstelling getoond, omdat de achtergrond van de overledenen een relatie heeft met die plaats.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek