Tóch nog een liveconcert: beiaardier speelt vanuit klokkentoren exact 75 jaar na bevrijding Doetinchem

videoDOETINCHEM - Geen concerten, live-optredens of muziekfestivals in tijden van coronacrisis en de daarmee gepaard gaande sociale onthouding. Maar in Doetinchem was donderdag wél te luisteren naar een liveconcert: beiaardier Roel Smit speelde een uur lang vanuit de toren van de Sint Catharinakerk om de bevrijding van Doetinchem te vieren.

Via een lange stenen wenteltrap en nog een tweetal houten trappen komt Smit aan boven in de klokkentoren, waar ook het carillon staat. Vanuit de speelkamer speelt Smit onder meer het Gelders volkslied, het Canadese volkslied en We'll meet again, de klassieker van Vera Lynn die vaak met de Tweede Wereldoorlog wordt geassocieerd.

Hij speelt juist die liedjes, omdat het exact 75 jaar geleden is dat Doetinchem dankzij onder andere de Canadezen werd bevrijd tijdens de oorlog. 

Quote

Zet je ramen open. Alles wordt afgezegd, maar de carillonbe­spe­lin­gen gaan door!

Roel Smit, Stadsbeiaardier Doetinchem

Publiek?

Voor Smit is het een groot raadsel hoe groot zijn publiek vandaag is. Wie luistert er wel en wie niet? Hebben mensen eigenlijk wel in de gaten dat er iemand daar hoog boven in de toren zich aan het uitsloven is, want, zo zegt Smit: ,,Het beklimmen van de toren met 110 treden is niet eens een sport vergeleken met een uur spelen op de carillon.’’

Het is hard werken alle klanken op de juiste manier door de binnenstad van Doetinchem te laten klinken. Dat doet Smit donderdag van 13.00 tot 14.00 uur. ,,In de stad is het behoorlijk leeg, maar rond de toren wonen in heel veel mensen. Die zijn in ieder geval, als ze dat willen, mijn publiek. Zet je ramen open’’, zegt Smit. Want: ,,Alles wordt afgezegd, maar de carillonbespelingen gaan door!’’

Roel Smit, stadsbeiaardier van Doetinchem
Volledig scherm
Roel Smit, stadsbeiaardier van Doetinchem © Videostill DG

Achterhoek