Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Topman Winterswijks zorgbureau verbraste half miljoen aan zorggelden aan feestjes en vrouwen

ZWOLLE/WINTERSWIJK - Een 56-jarige bestuurder van een zorgbureau uit Winterswijk verdwijnt mogelijk anderhalf jaar achter de tralies wegens grootschalige fraude. De man zou bijna een half miljoen euro aan zorggelden achterover hebben gedrukt. Dat gaf hij uit aan casinobezoeken, dure vakanties, vrouwen en feestjes.

Dat bleek donderdag bij de rechtbank van Zwolle. De officier van justitie eiste een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook wil de aanklager dat de man een beroepsverbod van vijf jaar krijgt.

De fraude kwam in 2018 aan het licht, nadat de FIOD, de opsporingsdienst van de belastingdienst, ontdekte dat de verdachte maandenlang geld van het zorgbureau weg sluisde naar een andere onderneming die ook op zijn naam stond. 

Het zorgbureau in kwestie - dat jongeren met een lichte verstandelijke handicap woonruimte bood - bungelde op dat moment al aan de rand van een faillissement. 

Valse facturen

Doordat de Winterswijker het geld contant opnam bij de andere onderneming, hoopte hij onder de radar te blijven. Na het faillissement van het zorgbureau probeerde hij ook nog schuldeisers om de tuin te leiden door niet-bestaande facturen op te stellen. Daarmee probeerde hij een alibi te creëren voor de verdwenen gelden. 

Rijk is hij er niet van geworden, constateerde de aanklager in de rechtszaal: ,,Bijna een half miljoen aan zorggeld is in nog geen vijf maanden tijd vermoedelijk letterlijk verbrast. En dat door een bestuurder, die geacht werd met gemeenschapsgeld zorg te verlenen aan personen die daar behoefte aan hebben.”

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Achterhoek