Trekkers rijden lichtjestocht en brengen ouderen licht in de duisternis van corona: ‘Het was een soort bevrijdingsdag’
GENDRINGEN/ ULFT - Een optocht van mooi verlichte trekkers trok vrijdagavond door de straten van Gendringen en Ulft, langs de verzorgingshuizen De Oevelgunne, De Meulenbeek en Debbeshoek. Het bracht de ouderen wat licht na de donkere coronaperiode.
Marcel HutLaatste update:28-01-22, 21:15
Elona Kemperman, verzorgende in De Meulenbeek in Ulft, is de initiatiefnemer van de lichtjestocht. Zij merkte in december de invloed van een corona-uitbraak op de bewoners van het verzorgingshuis. ,,De mensen moesten twee, drie weken op hun kamer blijven. Konden er niet even uit en hadden geen contact met anderen. Ik kwam er alleen in een wit pak, onherkenbaar. Dan doe je de noodzakelijke dingen qua verzorging en ga je weer. Heel triest allemaal.”
Het was echt een bevrijdingsdag. Ze omhelsden elkaar, zó blij waren ze elkaar weer te zien
Elona Kemperman, Verzorgende in De Meulenbeek
Blijdschap
De vreugde was dan ook groot toen de besmettingsgolf achter de rug was, zegt Kemperman. ,,Ik zag zoveel blijdschap, er was echt een gevoel van ‘we mogen weer los’. Toen werd me pas echt duidelijk hoe eenzaam die mensen zijn geweest. Ze omhelsden elkaar, waren zó blij elkaar weer te zien. Dat zal ik nooit meer vergeten. Het was echt een bevrijdingsdag. Zo fijn dat het weer kon allemaal.”
Om die ‘bevrijding’ te vieren kwam Kemperman op het idee om een lichtjestocht te organiseren langs de verzorgingshuizen in Gendringen en Ulft. ,,Ik kom zelf uit een boerendorp, dan denk je al snel aan trekkers.”
Dertig trekkers
Met collega Lianne Wissink nam ze de handschoen op en benaderde onder meer boerenorganisatie LTO. ,,In eerste instantie viel de respons een beetje tegen, maar nadat we een oproep hadden gedaan op de radio ging het beter. Zeker dertig trekkers doen mee aan de optocht.”
De ouderen in de verzorgingshuizen posteerden zich achter de ramen om de optocht van de mooi verlichte trekkers te bekijken. Dat het initiatief op prijs werd gesteld, bleek alleen uit een zelfgemaakt spandoek bij De Meulenbeek: ‘Boeren bedankt!’.