Volledig scherm
Gedumpte banden in het buitengebied. © Politie Oude IJsselstreek

Vier keer autobanden gedumpt in drie dagen, politie zoekt beelden

SILVOLDE/ GENDRINGEN - Op vier plekken in Oude IJsselstreek zijn de afgelopen dagen autobanden gedumpt. Dinsdagmorgen werd in Silvolde ontdekt dat zowel aan de Egginkstraat als op de parkeerplaats van de voetbalclub aan de Munstermanstraat een groot aantal banden is achtergelaten.

Zondag maakte de politie al melding van gedumpte banden in Voorst (Marmelhorstweg) en Gendringen (Eikelenboomseweg). In totaal gaat het om tientallen versleten autobanden die door de gemeente zijn afgevoerd en opgeruimd.

,,Ze lagen allemaal op rustige plekken, buiten het zicht”, zegt Bram van Krieken van de politie Achterhoek-West. ,,Doordat de gemeente het moet opruimen komen de kosten op de samenleving neer.”

Vervolging voor economisch misdrijf

Quote

Op beelden kan iets te zien zijn van de route die de daders hebben gereden.

Bram van Krieken, Agent

Het dumpen van de banden is een milieudelict en daders kunnen voor zo’n economisch misdrijf vervolgd worden. Maar volgens Van Krieken is het lastig daders te achterhalen, mede doordat in het buitengebied geen camera’s hangen. ,,We zijn dus afhankelijk van meldingen en mensen die iets verdachts hebben gezien op die plekken”, zegt de agent.

De politie gaat uit van een verband tussen de dumpingen en is op zoek naar de dader of daders. Er is informatie dat de banden zijn vervoerd met een wit busje, ook zou er een auto-ambulance zijn gezien. Er zijn geen aanwijzingen dat een aanhanger is gebruikt. ,,Als mensen iets weten horen wij het graag”, zegt Van Krieken.

Verder is de politie naarstig op zoek naar camerabeelden. Op de plekken waar de banden zijn gedumpt hangen geen camera’s, maar volgens Van Krieken kunnen beveiligingscamera’s aan huizen ook helpen. ,,Op die beelden kan iets te zien zijn van de route die de daders hebben gereden. Dit kan ons aanwijzingen geven die ons dichter bij de daders kunnen brengen”, zegt de agent.

De politie is de komende dagen extra alert op verdachte voertuigen in het buitengebied en vraagt ook om hulp van de burger. ,,Het gebied is zó uitgestrekt dat we het niet alleen kunnen. Daarom: bel meteen 112 bij een verdachte situatie”, zegt Van Krieken.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek