Volledig scherm
Vitens-vlag © NN

Vitens pompt meer water op dan toegestaan: toeristen slurpen Veluwe en Achterhoek leeg

Waterbedrijf Vitens heeft tijdens de bloedhete maand juli op de Veluwe en in de Achterhoek meer water opgepompt dan volgens de vergunning was toegestaan. Waarschijnlijke oorzaak: toerisme.

In de Achterhoek  gaat het om winlocatie Corle, waar vanuit de gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre van water worden voorzien. Ook bij de Haere nabij 't Harde is te veel opgepompt. Op beide plaatsen werd in juli de maandvergunning met ‘een paar procent’ overschreden, laat Vitens-woordvoerder Evy Elschot weten. ,,We zagen dan ook een enorm piekverbruik op die plekken.” Die piek kan veroorzaakt zijn door toerisme in het gebied, denkt Elschot. ,,Het zou goed kunnen dat dat met elkaar in verbinding staat.”

Veel campings

,,We hebben hier ook gewoon heel veel campings”, zegt een woordvoerder van de VVV in Winterswijk, die dit jaar een toename in toeristen ziet. ,,En ze zitten allemaal nagenoeg vol. Het streven is om dit jaar naar een miljoen overnachtingen te gaan.” De aanloop bij het toeristenbureau is dit jaar ook hoger. ,,Tot nu toe hebben we 12.500 bezoekers gehad vanaf januari, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 11.000.”

Tijdens de droge en hete zomer van 2018 pompte Vitens op veel meer plekken in Gelderland meer water op dan volgens de afspraken was toegestaan. Toen werd op zes winlocaties de vergunning overschreden, onder meer bij Nijmegen, Groesbeek, Montferland en het Edese Bos. 

Het waterbedrijf werd er door de provincie op aangesproken en beloofde beterschap. Met onder meer grotere bassins zou een grotere voorraad water aangelegd worden. Getuige de terugloop in overschrijdingen, hebben die maatregelen deze zomer effect. 

Behalve dus in de Achterhoek, waar drommen toeristen op campings en bungalowparken massaal de watervraag lijken te stuwen. 

En dat terwijl de Achterhoek het al zo moeilijk heeft. Vanwege het ontbreken van rivieren en de weinige regen, is het veruit het droogste gebied van de provincie. Mensen zien hun tuinen veranderen in steppes. Beken staan droog, bomen leggen het loodje en gewassen verdorren op de akkers, zo constateerde de Stentor eerder al.

Achterhoek