Volledig scherm
De geschiedenis kwam tot leven op het Historisch Festijn bij Kasteel Vorden. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Vorden raakt Historisch Festijn kwijt

Het evenement Historisch Festijn speelt zich volgend jaar niet meer rond Kasteel Vorden af. De organisatie is op zoek naar een nieuwe locatie in het land. De reden is onder meer dat de samenwerking met Kasteel Vorden is verbroken en Vorden moeilijk bereikbaar zou zijn.

Er was dit jaar in tegenstelling tot de twee voorgaande edities geen samenwerking meer met eigenares Karin de Rouw van Kasteel Vorden waardoor het kasteel tijdens het tweedaagse evenement begin juli niet meer betrokken was bij het evenement. ,,Daardoor is er nauwelijks tot geen band meer met Vorden als thuishaven van het Historisch Festijn”, laat eigenaar en organisator Menno Brouwers van Cranenburgh Events uit Doetinchem weten. 

Daar komt bij dat het betrokken terrein van het Gelders Landschap en Kastelen in Vorden volgens Brouwers vanaf de snelwegen moeilijker bereikbaar is voor deelnemende groepen met hun uitgebreide bagage zoals harnassen, tenten en kanonnen. ,,Ook bezoekers moeten over provinciale wegen drie kwartier lang hun weg vinden naar het terrein in Vorden. Velen vinden dat te lang, zo is ons gebleken”, aldus Brouwers. 

Concurrentie

Als derde reden om Vorden te verlaten, voert hij aan dat in de periode rond het Historisch Festijn in de Achterhoek een veelvoud aan evenementen en festivals op de kalender staat. ,,Dit betekent een grote concurrentie, waarbij er geen onderlinge afstemming is.” 

Bovendien speelt volgens Brouwers mee dat de ‘Canon van de Nederlandse geschiedenis’ door steeds meer musea wordt ingevuld. ,,Het Historisch Festijn met zijn vele deelnemers van de Midden Steentijd tot en met de hedendaagse tijd geeft het levendige beeld van deze geschiedenis. Momenteel bestuderen we of en hoe de theorie (musea) en de praktijk (Historisch Festijn) bij elkaar kunnen worden gebracht. Er vinden verregaande gesprekken plaats over de beoogde nieuwe locatie. We zijn alleen nog bezig dit op elkaar af te stemmen waardoor ik nu nog niets over de locatie kan vertellen.''

Geschiedenis

Bij het Historisch Festijn Vorden draaide alles om de brede geschiedenis. De organisatie bood het publiek sinds 2016 jaarlijks een tijdreis aan. Beginnend in de periode ver voor het begin van onze jaartelling en eindigend in de 20ste eeuw konden bezoekers verschillende kampementen van tientallen levende geschiedenisgroepen met ruim 800 deelnemers uit binnen- en buitenland bezoeken. Daarnaast kon het publiek over de schouders meekijken bij allerlei demonstraties variërend van marcherende Romeinen en stoutmoedige ridders tot  ambachtslieden. 

Achterhoek