Volledig scherm
De entree van de Politieacademie. © Cees Baars

Vrijspraak voor van corruptie verdachte docent Politieacademie Apeldoorn

63-jarige docent van de Politieacademie in Apeldoorn die verdacht werd van corruptie, is dinsdag vrijgesproken door de rechtbank Zutphen. De inwoner van het Achterhoekse Zelhem werd ervan verdacht dat hij een bouwbedrijf om 100.000 euro aan steekpenningen had gevraagd.

In ruil daarvoor zou hij bemiddelen bij een nieuw politiehotel in Apeldoorn. De man had op het moment daarvan een aanstelling als ambtenaar bij de Politieacademie. 

Het aannemen van geld door ambtenaren om iets onderhands te regelen geldt als omkoping en is strafbaar in Nederland. Eerder hoorde man nog 40 uur werkstraf tegen zich eisen. 

Niet bewezen

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de man uit Zelhem speciaal vanuit zijn functie als medewerker van de Politieacademie vroeg om een geldbedrag. Wel wekte de man volgens de rechtbank op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling.

Dit omdat hij een ‘persoonlijk belang’ creëerde bij het realiseren van het hotel. Ook is een ‘ernstige verdenking van corruptie’ te rechtvaardigen, zo oordeelt de rechtbank. 

‘De man had anders moeten handelen. Zo kon de man zijn dienstverband bij de politieacademie beëindigen voordat hij doorging met zijn werkzaamheden met betrekking tot het politiehotel', schrijft de rechtbank.

Transparant

Bewijs is er dus niet: de man was volgens de rechtbank transparant over zijn handelswijze en het initiatief voor het realiseren van het hotel lag steeds bij de man zelf. Hij ontwikkelde zelf de eerste plannen en bracht zijn idee onder de aandacht bij het bouwbedrijf.

Binnen de politie was verder bekend dat de verdachte met dit project bezig was en dat hij daar persoonlijk belang bij had. 

Verder realiseerde de man zich dat hij ontslag zou moeten nemen als hij zijn werkzaamheden voor het hotel voort wilde zetten. Hij stelde zijn leidinggevende zelfs voor zijn contract te beëindigen en hem als zzp’er in te huren.  

Achterhoek