Ursula Drexhage en Bert Westhuis maken de oude Wereldwinkel schoon.  Het wordt straks de Weggeefwinkel.
Volledig scherm
Ursula Drexhage en Bert Westhuis maken de oude Wereldwinkel schoon. Het wordt straks de Weggeefwinkel. © Frans Nikkels

Wereldwinkel Eibergen wordt Weggeefwinkel

EIBERGEN - Door Sinterklaas verrast met iets waar je niks mee kunt of wilt? Maak er een ander blij mee, geef het weg! In de oude Wereldwinkel aan de J.W. Hagemanstraat komt volgende maand de Weggeefwinkel.

Het initiatief voor het opzetten van de Weggeefwinkel komt van de Werkgroep Integratie Statushouders Eibergen, afgekort WISE.  Die wil de winkel waarin de afgelopen jaren de Wereldwinkel gevestigd was gebruiken als plek waar nieuwkomers hun integratie kunnen bevorderen. WISE-voorzitter Bert Westhuis: „Statushouders komen het best terecht als ze optimaal integreren. Dat betekent vooral wennen aan hoe hier geleefd wordt, maar ook de taal zo snel mogelijk leren. Daarvoor is een winkel een prachtig hulpmiddel. Je ontmoet er elkaar, praat over dingen en wat je ermee doet. Als je dat dan ook nog alleen in het Nederlands doet, dan schiet het echt op!”

Het principe van de Weggeefwinkel is eenvoudig: je kunt er spullen afgeven die je zelf niet nodig hebt. Een ander kan die gratis meenemen. De huur van de winkel en verdere vaste lasten worden voorlopig voor een jaar betaald door de gemeente Berkelland, vanuit het budget voor de integratie van statushouders. De gestopte Wereldwinkel Eibergen helpt de opvolgers als huurder van de winkel zelfs met de winkelinventaris: van stellingen, tafels en stoelen tot en met het koffiezetapparaat. 

Volgens Westhuis en Drexhage wordt de Weggeefwinkel Eibergen de eerste weggeefwinkel buiten de grotere steden. 

Inbrengmomenten

De Weggeefwinkel opent zaterdag 12 januari en is daarna op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen open van 13.00 tot 17.00 uur. Voordat het zover is zijn er enkele inbrengmomenten, waarop mensen goederen kunnen afgeven. Dat zijn maandag 10, zaterdag 15 en woensdag 19 december, steeds van 14.00 tot 16.00 uur. Ook woensdag 9 januari kunnen spullen worden afgegeven. 

Achterhoek