Volledig scherm
De aanleg van het ecoduct voor de Koekendaal kreeg eind vorig jaar vorm nadat aan weerszijden van de A18 groen was gekapt. © Jan Ruland van den Brink

Werk aan ecoduct maakt A18 even smaller

DOETINCHEM - De snelweg A18 wordt voor het werken aan het ecoduct bij Koekendaal tijdelijk versmald. In beide richtingen wordt het verkeer over versmalde rijstroken geleid. Dat gaat in op koningsdag zaterdagavond 27 april en duurt tot en met maandagochtend 17 juni. In dat laatste weekend wordt de snelweg helemaal afgesloten.

Op de smalle rijstrook geldt in die periode een maximumsnelheid van 90 kilometer. De versmalling is nodig om ruimte te creëren om de middenpijler voor het ecoduct te maken. Daarnaast moeten de steunpunten aan weerszijden van de weg worden opgebouwd. Als laatste worden de liggers geplaatst, die het dek van het ecoduct vormen. Het ecoduct wordt daarna beplant met inheemse struiken en loofhout. Rijkswaterstaat gaat er van uit dat het in december geopend kan worden.

Extra reistijd

Volgens Rijkswaterstaat moeten automobilisten rekening houden met een extra reistijd van vijf minuten. In het laatste weekend, van vrijdag 14 tot en met maandagochtend 17 juni, wordt de snelweg compleet afgesloten. Die afsluiting geldt voor het stuk tussen Doetinchem-Oost en de aansluiting op de N18 bij Varsseveld.

Natuurgebied

Het ecoduct of wildviaduct verbindt de twee delen van het ruim veertig hectare grote natuurgebied Koekendaal. Het is in feite een brede brug over de A18 waar planten en bomen op groeien. Daarover kunnen dieren van de natuurgebieden passeren. De snelweg is nu een belemmering voor dieren als reeën, dassen en kamsalamanders.

De aanlag van het ecoduct wordt betaald door Rijkswaterstaat. Als het is opgeleverd zorgt de gemeente Doetinchem, eigenaar van de Koekendaal, voortaan voor het onderhoud.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek