Volledig scherm
Een opname tijdens werkzaamheden voor de komst van een bedrijventerrein Stijgoord in Lochem. Hier wil de gemeente Lochem een fraaie locatie ontwikkelen voor nieuwe bedrijven. © Foto archief/Arjan Gotink

Werkgelegenheid groeit snelst in Lochem

In deze regio is de werkgelegenheid in de periode 2017-2018 het snelst gegroeid in de gemeente Lochem. Dat blijkt uit de werkgelegenheidsenquête die de provincie Gelderland heeft opgesteld. De groei van het aantal banen was in die periode in Lochem 4,3 procent. 

Hiermee staat Lochem van alle Gelderse gemeenten op de zevende plek. Andere gemeenten die goed scoorden, zijn Oude IJsselstreek, Nijkerk, Wychen, Lingewaal, Harderwijk en Overbetuwe. Al deze gemeenten scoorden een werkgelegenheidsgroei van tussen de 4 en 6 procent.

Afname

De gemeenten Berkelland en Voorst moesten qua werkgelegenheid een veer laten: zij leverden 0,2 procent van de werkgelegenheid in. De gemeenten Zutphen, Brummen en Bronckhorst noteerden in het provinciale onderzoek een toename van respectievelijk 2,7 procent, 2,1 procent en 3,1 procent. De afname van de werkgelegenheid heeft in veel gevallen te maken met de vermindering van de werkgelegenheid in de agrarische sector. In de gemeente Lochem lijkt dat in mindere mate te spelen. Sterker: de daling van het aantal banen in de landbouw lijkt te zijn gestopt, aldus de gemeente Lochem in een toelichting.

Food Valley

Heel erg grote verschillen zijn er niet in de provincie Gelderland, zo meldt het onderzoek. Uitzondering vormt de regio Food Valley ( onder andere gemeente Nijkerk) met een groei van 2,8 procent. Over de afgelopen 10 jaren ligt de gemiddelde jaarlijkse groei hier met 0,8 procent ruim boven het Gelderse gemiddelde. De Achterhoek doet het in vergelijking met de afgelopen jaren goed, vermeldt het provinciale onderzoek. De groei van 1,5 procent ligt vrijwel op het Gelderse gemiddelde.

Nutsbedrijven

De groei van 4,3 procent betekende voor Lochem een toename van 590 banen. Op een totaal van 33.545 inwoners telt Lochem 14.380 banen. In Lochem ontstond de banengroei vooral door de nutsbedrijven, vervoer en groothandel. In de gemeente Lochem zijn de gezondheidszorg (19 procent), industrie ( 13,9 procent) en detailhandel ( 12,2 procent) de sectoren met de meeste werkgelegenheid.

Meeliften

 Er verdwenen in de onderzochte periode banen bij banken en in het onderwijs. De Lochemse wethouder economische zaken, Eric-Jan de Haan (VVD) is uiteraard blij met de groei van het aantal banen in zijn gemeente. Hij wijst erop dat Lochem probeert ondernemers letterlijk ruimte te bieden. Maar hij erkent ook dat Lochem net als veel andere gemeenten meelift op de landelijke groei van de werkgelegenheid.

Nieuwe agenda

Toch wil het Lochemse college de komende tijd nog proberen meer werkgelegenheidsgroei te realiseren. Daarom legt wethouder De Haan nu de laatste hand aan een nieuwe economische agenda voor de gemeente Lochem. Hij heeft daarvoor al vele gesprekken gevoerd met onder meer ondernemersverenigingen. Ook wil Lochem de komende tijd extra inzetten op toerisme en recreatie.

Achterhoek