In Hupsel in de Achterhoek heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten.  Foto ter illustratie.
Volledig scherm
In Hupsel in de Achterhoek heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Winter slaat toe in de Achterhoek: ‘koudste nacht in meer dan een jaar tijd’

In Hupsel in de Achterhoek heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline op basis van gegevens van het weerinstituut.

Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta. Hupsel is een buurtschap tussen Groenlo en Eibergen waar vaker weerrecords worden gebroken. Zo mat het weerstation, dat midden in een weiland staat, in de hete zomer van 2018 als eerste de temperatuur van 40 graden. Ook werd er juli vorig jaar (hartje zomer) nachtvorst gemeten: het kwik daalde destijds tot -0,2 graden, wat zeer zeldzaam is voor die periode in het jaar.

Eerder dit seizoen werd in Hupsel ook al de koudste nacht van deze winter gemeten: in de nacht van 1 op 2 januari werd het daar -4,9 graden.

Dat het kan vriezen en kan dooien in de Achterhoek mag duidelijk zijn. Vorig jaar raakte Warnsveld nog het hitterecord kwijt aan Gilze-Rijen.

Nachtvorst in zomertijd

In de eerste nacht na het ingaan van de zomertijd heeft het op meerdere plekken in Nederland gevroren. Dat was onder meer zo in Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en elders in Gelderland. Ook in De Bilt (Utrecht), waar het KNMI zetelt, zakte het kwik tot -3,1 graden.

De verwachting is dat ook de komende twee nachten overal in Nederland ook nog koud zijn, met minima tussen de -1 en -4 graden. Na woensdag wordt het minder en ligt de minimumtemperatuur naar verwachting tussen de 1 en 4 graden.

Bekijk in onderstaande video hoe verslaggever Eric Reijnen Rutten probeert een ei te bakken op de motorkap van zijn auto in de hete zomer van 2018.

Achterhoek