Volledig scherm
Een groepje winterwandeling-deelnemers passeert het punt waar even later de 10 km-hardlopers de route zullen kruisen. © Peter Zandee

Winterwandeling ASV smaakt naar meer

EIBERGEN - Trok de eerste editie van de winterwandeling bij atletiekclub ASV vorig jaar zo’n 25 deelnemers, deze zondag is dat het dubbele. Wandelsport verdient een boost, vinden wandeltrainers Lian Acda en Tineke de Graaf.

Voorafgaand aan de wintercross voor hardlopers is  atletiekclub ASV zondagmorgen het startpunt voor de winterwandeling. Op de kop af 50 deelnemers schrijven zich in om een route van 10 kilometer te stappen. Het gros wandelt relaxed, maar je kunt bij ASV ook sportief wandelen trainen om meer uit de techniek te halen.

Sportief wandelen

Sportief wandelen. Voor de één is het een optie om ondanks een blessure toch op een gezonde manier te blijven bewegen. Voor een ander kan het de oplossing zijn om te werken aan een betere conditie. Wandeltrainer Tineke de Graaf is via een blessure vanuit het hardlopen op wandelen terechtgekomen. Samen met Lian Acda verzorgt ze wandeltrainingen op twee niveaus. 

Bewegen

Bij wandelen als beweging ligt het accent op uithoudingsvermogen. Ook mensen met chronische aandoeningen doen er op de dinsdag- en/of donderdagmorgen aan mee. De trainers proberen aan te sluiten bij ieders niveau. Waar de één behoefte heeft aan een stabiel parcours om beter in balans te blijven zonder rollator, wil een ander met ‘etalagebenen’ juist trainen om verder te kunnen doorlopen.

„Wie hardloopt, blijft hardlopen”, schetst Lian Acda. „Wandelen is eerder iets voor wie een alternatief zoekt om te werken aan een gezonde leefstijl en betere conditie.”

Op woensdag- en zaterdagmorgen ligt bij sportief wandelen de nadruk meer op wandeltechniek. „Een iets hoger tempo: 6 à 7 kilometer per uur”, aldus Tineke de Graaf. 

Meer info: www.asveibergen.nl.

Volledig scherm
Wandelaars schrijven zich bij Lian Acda enTineke de Graaf in voor de winterwandeling. Dit jaar deden er 50 wandelaars aan mee: dubbel zoveel als in 2018. © Peter Zandee

Achterhoek