Zij waren zondag op de Zwarte Cross

portrettenLICHTENVOORDE - De Zwarte Cross, dat is muziek, theater, stunts, bier en lekker eten. Maar ook mensen, heel veel mensen. Wie zijn zij, waar komen ze vandaan en vooral: waarom komen ze op de Zwarte Cross? Een portretreeks.

Opa, dochter en kleindochter uit Didam

Volledig scherm
Opa Paul, moeder Nienke en kleindochter Noor. © Jan Ruland van den Brink

Het is zijn eerste Zwarte Cross en opa Paul (68) is er met zijn dochter Nienke Gebbink (35) en kleindochter Noor (4). ,,Ik ben een enorme muziekliefhebber, en het duurde lang voor mijn dochter mijn cd’s uit de kast pikte. Op de Zwarte Cross hoop ik de basis te leggen dat Noor dat straks ook doet”, zegt de Didammer.

Dochter Nienke hoort het lachend aan, zij komt al jaren op de Zwarte Cross. Voor het tweede jaar neemt ze nu haar dochter Noor mee en dat gaat heel goed, zegt moeder Nienke in het Blagenparadijs. ,,De Zwarte Cross is een heel familievriendelijk festival, niet alleen hier, maar ook op de rest van het terrein. Noor vond de cross ook heel leuk, vooral de gekke wagens.”

Zelf vindt de kleuter een andere gekke wagen leuk: de sloopauto die beschilderd mag worden. ,,Dat vond ik echt het allerleukste!”

Mirthe en Nena uit Meddo en Holterhoek

Volledig scherm
Mirthe (links) en Nena. © Jan Ruland van den Brink

Mirthe Terbraak (15) en Nena Wielens (14) genieten van een bakje nachos, ergens aan de rand van het festivalterrein. ,,Rustig opstarten, de boel een beetje verkennen en natuurlijk mensen kijken”, zegt de in Holterhoek wonende Nena. ,,We kijken erg uit naar Wildstyles, vanavond”, vult Mirthe uit Meddo haar aan.

De Zwarte Cross is voor de twee jongedames inmiddels een traditie aan het worden, ze zijn er nu voor de vierde keer. Alhoewel kaarten bemachtigen afgelopen jaar wat lastig bleek. ,,Er was iets mis gegaan met de bateling. Enorm balen natuurlijk”, zegt Mirthe.

Maar de dames waren niet voor één gat te vangen: beiden pakten de telefoon en belden de Feetsfabrike. ,,Kwam alles gelukkig toch nog goed”, zegt Nena op de zondag, de laatste dag van het festival. Jammer? ,,Zeker, op maandag kijken we al weer uit naar volgend jaar. Lang wachten, maar dat is het elk jaar weer waard!”

Jacqueline en Jacqueline uit Lichtenvoorde

Volledig scherm
Jaqueline en Jaqueline uit Lichtenvoorde . © Jan Ruland van den Brink

De Zwarte Cross is een thuiswedstrijd voor Jacqueline Giesen (51) en Jacqueline Lankveld (54) uit Lichtenvoorde. ,,Normaal laat ik de hond hier altijd uit, nu zijn we hier aan het feestvieren”, zegt Giesen over het festival in haar achtertuin.

Voor de twee is deze editie wel anders dan anders, ten eerste door het overlijden van campinggast Boet Hillen uit Vragender. En voor Lankveld is het de eerste keer zonder haar vriend, die in februari is overleden. ,,Dat is wel gek, ja, maar we hebben ons er niet door laten tegenhouden. The show must go on”, zegt Lankveld. ,,En als het echt te moeilijk wordt, trekt Jacqueline mij er altijd doorheen. Daar zijn we vriendinnen voor.”

Gearmd lopen ze verder over het terrein.

Jesper uit Koudum

Volledig scherm
Jesper de Vries uit Koudum. © Jan Ruland van den Brink

Jesper heeft De Vries als achternaam. ,,En ik bén een Fries”, zegt de 22-jarige, die uit Koudum afkomstig is en met een groep vrienden op een camping net buiten het Zwarte Cross-terrein staat. ,,Vijf minuutjes lopen maar, dus da’s ideaal”, zegt hij. ,,We hebben met zijn alleen een caravan gekocht en die wat opgeknapt. Beschilderd en er een mooie leus op gezet: Wij dekken alles behalve schade.”

Over de faciliteiten op de ‘buitencamping’ is hij te spreken. ,,We hebben ook wel eens op de Zwarte Cross-camping gestaan, maar daar hadden we geen stroom. Nu wel en dat scheelt toch enorm”, zegt Jesper.

En waar maakt hij eigenlijk die lange reis voor? ,,Niet specifiek voor artiesten. De cross vinden we wel leuk, maar het is vooral de sfeer die trekt.”

Ron oftewel ‘TaTuu’ uit Deventer

Volledig scherm
Ron van Elven uit Deventer. © Jan Ruland van den Brink

Wie het festivalterrein van de Zwarte Cross op wil, moet een ‘gevaarlijke’ oversteek maken. Gelukkig is daar Ron van Elven, ofwel ‘TaTuut’, die festivalgangers helpt veilig over te steken.

De 62-jarige Deventenaar, gestoken in opvallend politietenue, geniet van die rol. ,,Heerlijk, iedereen is hier vrolijk en dat maakt het voor mij ook een feest”, zegt de man die zichzelf ‘verkeersontregelaar’ noemt.

Van Elven mag er elke dag tegen 16.00 uur mee stoppen. Dan gaat het festival voor hem nog even door. ,,Even wat bandjes kijken en biertjes drinken. Soms wordt dat wel iets te laat ja, na vier dagen ben ik uitgeput.” Maar klagen hoor je hem niet. ,,Nee, niet nöhlen, gewoon knappn!

Lees hier de aflevering van zaterdag.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek