Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zo ging een prostituee undercover bij Doetinchemse seksclub: ‘Moderne vorm van slavernij’

DOETINCHEM - Zondagavond ging het televisieprogramma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman over de seksclub Escape in Doetinchem. Een prostituee is maanden undercover gegaan om te bewijzen dat er misstanden plaatsvinden in het bordeel aan de Roerstraat. 

Vrouwenhandel, vieze kamers en zeven dagen per week werken. In het sekshuis in Doetinchem is het daar aan de orde van de dag. De prostituee die contact heeft opgenomen met het programma, ze wordt Vanessa genoemd, wil die erbarmelijke omstandigheden aan het licht brengen. 

Vanessa heeft het jarenlang met eigen ogen gezien. De meerderheid van de prostituees die bij Escape hun brood verdienen, werkt onmenselijke uren. De vrouwen slapen in een garage zonder ramen en stromend water. Ze worden soms geslagen en bedreigd door klanten. En ongeveer de helft van hen wordt gedwongen om (bijna) al hun inkomsten af te geven aan een pooier. En omdat de administratie nauwelijks of niet wordt bijgehouden, krijgen mensenhandelaars vrij spel. 

Contact met zedenpolitie

Vanessa heeft daarover meermaals contact opgenomen met de zedenpolitie, maar daar werd ze keer op keer afgewimpeld. ,,Ze geloven me niet. Maar ik kan niet langer toekijken hoe die vrouwen wegkwijnen’’, zegt ze. 

In de aflevering van zondagavond zet Vanessa alles op het spel om aan te tonen dat de exploitanten van Escape op de hoogte zijn van deze wantoestanden. En dat bewijst ze met behulp van een verborgen camera. 

Quote

Ze geloven me niet. Maar ik kan niet langer toekijken hoe die vrouwen wegkwijnen

Prostituee Vanessa

Verborgen camera

Op de beelden van de camera ziet de kijker hoe Vanessa meermaals het gesprek aangaat met de beheerder en de eigenares. Maar op elke vraag die ze stelt – onder meer over de slaapruimte, de pooiers, de administratie en de lange uren – krijgt ze hetzelfde antwoord. ,,Ze zijn zelfstandig, ze kunnen doen en laten wat ze willen’’, aldus eigenares Marijke. En volgens beheerder André is het ‘eigen schuld dikke bult’. ,,Je moet er niet te veel medelijden mee hebben.’’

Terwijl het de plicht van de exploitant is om dreigende situaties te melden. 

Moderne vorm van slavernij

Escape aan de Roerstraat in Doetinchem.
Volledig scherm
Escape aan de Roerstraat in Doetinchem. © Google Streetview

‘Een moderne vorm van slavernij’, noemt Tweede Kamerlid (CDA) Anne Kuik het. ,,We moeten de boel sluiten. Het gaat hier om mensenlevens. Ik ga in debat met de staatssecretaris om uit te vogelen hoe we dit soort grove misstanden de kop in kunnen drukken.’’ Ook burgemeester Mark Boumans is van plan direct actie te ondernemen. Bovendien heeft de club géén vergunning voor de slaapvertrekken. 

Op het einde van de aflevering besluit Alberto Stegeman de confrontatie aan te gaan. De beheerder weet zogezegd van niets en belt de eigenares op. Ook zij doet alsof haar neus bloedt. ,,Ze mogen ontkennen wat ze willen, maar we hebben genoeg bewijsmateriaal”, zegt Stegeman. ,,En daarmee ga ik naar de instanties.”

Verantwoorden bij gemeente

Op dit moment wordt door zowel de politie als de gemeente Doetinchem beoordeeld welke concrete maatregelen kunnen worden genomen tegen Escape. Begin van de week moet de eigenares van de club zich verantwoorden bij de gemeente. ,,Zodra daarover meer bekend is, zal ik dat direct bekend maken via mijn Instagram-account en later ook via dit programma”, zegt Stegeman. 

Achterhoek