Zoektocht naar vermiste WOII-piloot William Hurrell is raak, ook zijn vliegtuig uit de grond bij Eefde gehaald

videoZeer waarschijnlijk zijn in Eefde de stoffelijke resten gevonden van de in de Tweede Wereldoorlog vermist geraakte Britse piloot William Hurrell. Bergingswerkers en militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie hebben daarnaast zijn vliegtuig van het type Hawker Typhoon teruggevonden. 

Nader onderzoek moet uitwijzen of de stoffelijke resten inderdaad van William Hurrell zijn. Maar de verwachting is dat het inderdaad gaat om Hurrel. Zo hoort het toestelnummer bij de vermiste piloot. 

Fatale dag

Het toestel is de Hawker Typhoon MN582. Dat blijkt uit unieke codenummers die op delen van het toestel zijn gevonden. Hurrell behoorde tot het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force en keerde op de fatale dag van 26 september 1944 niet terug van een gewapende verkenningsvlucht. 

Onderzoek

Volledig scherm
Majoor buiten dienst Arie Kappert (plaatsvervangend bergingsofficier) toont één van de propellers onderdelen van het vliegtuig . © Arjan Gotink

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft de stoffelijke resten veilig gesteld. Deze zullen in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg nader onderzocht worden. De resultaten van het onderzoek zullen ter goedkeuring worden aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Dit kan enige tijd duren. Pas daarna zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie starten.

Volledig scherm
Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve gooit samen met kinderen van bergingswerkers bloemen de kuil waar het vliegtuig van de piloot William Hurrell is gevonden. Een eerbetoon. © Arjan Gotink

Nabestaanden

De nabestaanden van William Hurrell in Australië zijn door burgemeester Sebastiaan Van ’t Erve geïnformeerd over de vondst van het toestel en de stoffelijke resten. Zij komen op uitnodiging van de gemeente over naar Nederland. Zij zullen de locatie waar het toestel neerstortte bezoeken en de herdenkingsdienst bijwonen. 

Van ’t Erve: ,,Ik heb goede hoop dat we William Hurrell uiteindelijk zijn laatste, eervolle rustplaats kunnen geven. Ik ben Defensie en de bergingsexperts erg dankbaar voor hun professionele en gedegen werk en kijk uit naar de komst van de nabestaanden.’’ 

Achterhoek