De kans dat de Zwarte Cross doorgaat dit jaar is niet zo heel groot, zegt festivaldirecteur Ronnie Degen.
Volledig scherm
De kans dat de Zwarte Cross doorgaat dit jaar is niet zo heel groot, zegt festivaldirecteur Ronnie Degen. © Jan Ruland van den Brink

Zwarte Cross blijft hopen dat festival door kan gaan

LICHTENVOORDE - De kans dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis níet doorgaat als wordt steeds groter als gevolg van de coronacrisis. ,,We hopen heel erg dat we iets kunnen organiseren. Maar als we realistisch zijn is die kans natuurlijk niet heel groot.”

Dat zegt Ronnie Degen, mede-directeur van de Feestfabriek, organisator van het grootste festival van Nederland in Lichtenvoorde. Hij reageert daarmee op de oproep van directeur Ruben Brouwer van Mojo Concerts (dat onder meer Pinkpop organiseert), die gisteren zei dat het kabinet zo snel mogelijk een streep moet zetten door alle grote zomerfestivals.

100 hectare tekort

,,We kunnen doorgaan met een hoop maatregelen natuurlijk”, zegt Degen over de Zwarte Cross. ,,Maar als de zogeheten anderhalve meter-samenleving na 1 juni nog van kracht is en iedereen op het festival die afstand moet houden, kom ik 100 hectare tekort. Dat is niet te doen.”

Voorlopig sluit Degen niets uit voor de Zwarte Cross, dus ook een kleinere versie met (veel) minder bezoekers niet. Normaal verwelkomt het festival 220.000 bezoekers, verdeeld over vier dagen. 

‘Mini Zwarte Cross’ 

Hoe zo’n ‘mini Zwarte Cross’ er dan uit moet gaan zien, weet Degen niet. ,,Wij hebben als organisatie ook nog heel veel vragen en hebben vooral behoefte aan duidelijkheid van de overheid. Ik heb respect voor hoe ze deze crisis aanpakken, laat dat duidelijk zijn. Maar als het kabinet duidelijkheid geeft voor de periode na 1 juni, weten we in ieder geval waar we aan toe zijn.”

Voorlopig gaan de voorbereidingen voor het festival, dat gepland staat voor 16 tot en met 19 juli, in ieder geval nog gewoon door. ,,Voorlopig is dat business as usual, maar uiteraard houden we er rekening met scenario’s om een hoop extra dingen te doen in verband met corona”, zegt Degen.

Daarbij valt te denken aan extra hygiënische maatregelen, zoals meer plekken om bijvoorbeeld de handen te wassen. ,,Of de entree tot het festivalterrein iets anders in te richten.”

Mañana Mañana in Vorden (18 tot en met 21 juni), ook van de Feestfabriek, werd maandag al afgelast.

Achterhoek