Volledig scherm
PREMIUM
Zaterdag 29 oktober 1983: Het Malieveld stroomt vol. © Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

Deze mensen waren bij de grootste demonstratie ooit in Nederland

Vandaag is de Eerlijke Klimaatmars van Millieudefensie. In België gingen eerder al tienduizenden mensen de straten op. Zou het vandaag net zo verlopen als in 1983? Toen een half miljoen mensen afreisden naar Den Haag om te protesteren tegen de komst van 48 kruisraketten? Vier deelnemers van toen halen herinneringen op aan de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden.

‘De macht van het getal deed ertoe’

Rob Wissink (54), woont in Hengelo.

De actiedag van klimaatspijbelaars op 7 februari zorgde voor reuring aan onze ontbijttafel. ,,Ga jij nog demonstreren vandaag’’, vroeg mijn vrouw hoopvol aan jongste dochter. Ze is 17 en zit in 5-havo. In de toonzetting zat een lichte aansporing. ,,Ja, hup, de barricade op’’, stookte ik het vuurtje op. ,,Jullie gaan toch ook niet”, zei ze. Uitgeluld, wist ik. Voer met dochters geen discussies die beginnen met: ,,Toen ik jouw leeftijd had...’’

Toen ik iets ouder was dan zij, studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Mijn leven draaide om mijn vriendin, lezen, hockeyen en lp’s draaien. Literatuur en popmuziek waren in een tijd zonder sociale media de bouwstenen waarmee je een persoonlijk profiel samenstelde, dat anderen in staat stelde jou in een hokje te plaatsen.

Ik spiegelde mij graag aan Stewart Copeland, de drummer van The Police, en etaleerde mezelf als alternatieve kakker. Ik droeg een collegesjaal, liep op klompen en had de schurft aan Mulisch, Ajax en Amerika. Ik was idealist noch oproerkraaier. Bij grote maatschappelijke vraagstukken zocht ik de nuance. Ik voelde mij thuis in de politiek correcte luwte, links van het midden. Vleugje Kok, snufje Van Mierlo. Boring, zou mijn dochter zeggen.

  1. Kijkers genieten van hysterische taferelen in Chateau Meiland

    Kijkers genieten van hysteri­sche taferelen in Chateau Meiland

    Na ruim twaalf jaar zijn de markante Martien en zijn vrouw Erica weer terug op de buis. Het stel, dat bekend werd door hun deelname aan Ik Vertrek, is een nieuw avontuur aangegaan in Frankrijk. Vanavond was de eerste aflevering van Chateau Meiland op SBS 6 te zien. De kijkers thuis raakten niet uitgepraat over hun comeback en kunnen nú al niet wachten tot volgende week. ‘Dit was weer het gouden uurtje van de maandagavond!’