Volledig scherm
Mitchel Winters © Facebook

'Doodgeschoten Mitchel lokte schietpartij mogelijk zelf uit'

Mitchel Winters, de jongen die maandagavond door een politieagent werd doodgeschoten in het Beatrixpark in Schiedam, heeft de schietpartij waarbij hij om het leven kwam mogelijk zelf uitgelokt. Een familielid geeft aan dat hij de stem van de persoon die 112 belde met de melding dat hij was beroofd en beschoten herkent als die van Winters.

De rijksrecherche en het OM houden er ernstig rekening mee dat de melding vals was, en dat de Capellenaar bewust de confrontatie met de politie heeft opgezocht. Het onderzoek is volgens het OM nog in volle gang en richt zich op diverse scenario's. 

Mitchel zou in het telefoongesprek met 112 een signalement hebben opgegeven dat voldeed aan zijn eigen signalement. De agent die op de melding afkwam, zag vervolgens in het park iemand lopen die aan dat signalement voldeed. Er is toen meerdere malen door de agent geschoten. Volgens de politie voelde de agent zich genoodzaakt om een vuurwapen te gebruiken. Zeker een van de kogels heeft de Capellenaar geraakt in het hart. Bij de man werd na afloop geen wapen gevonden. 

De NOS meldt dat volgens bronnen rondom het onderzoek de 21-jarige man meerdere malen naar de agent heeft geroepen: 'Schiet dan, schiet dan!'. 

Simkaart
Bij de Capellenaar is wel een telefoon gevonden, maar hier zat geen simkaart in. Voor een telefoontje naar 112 is echter geen simkaart nodig. De opnamen die 112 heeft gemaakt van het gesprek zijn bewaard gebleven, en worden hoogstwaarschijnlijk aan de familie van de overleden man voorgelegd om aan te kunnen tonen dat Mitchel ook daadwerkelijk zelf heeft gebeld.

Door de vrijgegeven informatie lijkt het er nu op dat Michel Winsters zich doelbewust om het leven heeft laten brengen door politie. Een dergelijke 'zelfmoord' komt in Nederland nauwelijks voor, in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar een zogeheten suicide by cop veel vaker voorkomt. 

Vader
Een opvallend detail aan de zaak is dat de vader van Mitchel Winters ook om het leven is gekomen nadat agenten op hem hadden geschoten. Dat gebeurde in 2010 in Nijmegen. De toen 40-jarige Jerry Landveld had alleen een aardappelschilmesje bij zich en werd getroffen door 8 politiekogels.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht bepaalde dat de agenten die op Landveld hadden geschoten, niet zouden worden vervolgd omdat ze uit noodweer en volgens de ambtsinstructie zouden hebben gehandeld. 

De oma van de man zei woensdagavond tegen het SBS6-programma Hart van Nederland dat haar kleinkind 'is afgepakt' en dat ze het nieuws nauwelijks kan geloven. Vooral omdat haar zoon, de vader van de 21-jarige, een aantal jaar geleden ook door politiekogels om het leven is gekomen. ,,Het kan niet weer waar zijn'', zei de oma. ,,Niet weer op dezelfde manier.''