Lichte daling van aantal coronagevallen afgelopen week
Het aantal coronagevallen is ook de afgelopen week licht gedaald, blijkt uit de nieuwe weekcijfers van het RIVM. Ook het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames daalden. Een tegenvaller: de beruchte ‘R’, het getal dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking, ligt weer boven de 1.
Delen per e-mail
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 33.949 meldingen van positieve coronatests. Een week eerder waren het er 36.931 en de week daarvoor 37.706.
Ook het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kwamen 406 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 422 de week ervoor. Verder werden 1007 coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en 183 op de intensive care. De week ervoor waren het er respectievelijk 1291 en 193.
‘R’ boven de 1
Hoewel deze aantallen licht dalen, zijn de ziekenhuis- en de IC-opnames ongeveer hetzelfde als de aantallen in de eerst helft van oktober, toen besloten werd dat extra maatregelen nodig waren om de verspreiding terug te dringen. Het risiconiveau blijft in het grootste deel van het land nog steeds ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners in een week), wat samenhangt met zware landelijke maatregelen.
Een tegenvaller is dat het zogeheten reproductiegetal wederom hoger is dan 1. Het cijfer staat nu op 1,04. Vorige week was dat 1,02. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Het reproductiegetal van 1,04 betekent dat elke 100 mensen met het virus 104 mensen besmetten. Naar schatting zijn op dit moment ruim 100 duizend Nederlanders besmettelijk; vergelijkbaar met de week ervoor.
Testen
Afgelopen week werden in de GGD-teststraten 258.874 testen afgenomen; ruim 7.000 meer dan de week ervoor. Van deze groep testte ruim 11 procent (28.700 personen) positief, tegenover 12 procent een week eerder.
De testcapaciteit groeide de afgelopen weken hard. Volgens het RIVM kunnen mensen met klachten nu bijna altijd binnen een paar uur in een teststraat terecht. Vanaf vandaag kunnen ook mensen zonder klachten die in quarantaine zitten omdat zij in contact zijn geweest met een besmet persoon zich laten testen. De test vindt vijf dagen na het contact plaats. Bij een negatieve uitslag hoeven ze niet langer tien dagen thuis te blijven, maar mogen ze direct uit quarantaine. Dat nieuwe testregime geldt ook voor mensen die een melding via de Coronamelderapp hebben gekregen. De capaciteit in de teststraten is op dit moment ruim voldoende om deze extra stroom aan te testen personen aan te kunnen.
Tekst gaat verder onder de grafiek
Besmettingsbron vaak onbekend
Afgelopen maand was van ongeveer de helft van de besmettingen de bron niet bekend. Van de gevallen waar wel een duidelijke bron aan te wijzen was, scoren familieleden en huisgenoten het hoogst. Daarna volgen vrienden of familie die op bezoek komen, gevolgd door werksituaties. Het RIVM benadrukt daarom nogmaals het belang van maatregelen als thuiswerken, 1,5 meter afstand houden en bezoek vragen bij binnenkomst de handen te wassen.
School en kinderopvang staan op de vierde plek in de top vijf van meest voorkomende besmettingssituaties, gevolgd door verpleeghuis of woonzorgcentrum voor ouderen.
Scholieren
Opvallend: in de leeftijdsgroep 13 tot 17 jaar lag het aantal coronabesmettingen afgelopen week het hoogst. Daarna volgen de 18 tot 24-jarigen, hoewel in die leeftijdscategorie het aantal besmettingen afgelopen maand fors is afgenomen. Onder kinderen tot 12 jaar ligt het aantal besmettingen continu het laagst - met de kanttekening dat kinderen nauwelijks worden getest.
Hoeveel mensen zijn er bij jou in de buurt besmet?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Peter (69) kent zijn zus Lenie (75) pas twee jaar: ‘Je eigen vlees en bloed geef je toch niet weg?’
Lenie Kooijman-Uilenberg (75) en Peter Havenaar (69) hebben dezelfde vader, maar leerden elkaar pas twee jaar geleden kennen. Havenaar groeide op in een pleeggezin en had lange tijd geen weet van zijn afkomst. Als baby werd hij door zijn moeder afgestaan aan adoptieouders. -
PREMIUM
Zwanen blijven soms wel 20 jaar bij dezelfde partner, maar kunnen dieren ook verliefd worden?
We kennen de monogame relatie van de zwaan en het fenomeen dat je hond het met de ene mede-viervoeter een stuk beter kan vinden dan met een ander. Maar kunnen dieren ook echt verliefd op elkaar zijn? Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Faculteit Diergeneeskunde, buigt zich over dit vraagstuk. „Het blijft mij boeien dat eigenlijk niks menselijks een dier vreemd is.” -
PREMIUMJoost mag 't weten
Wat moet ik met die moeilijke boeken van mijn leesclub?
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Je matras, de gordijnen, de wc-muur: deze tien zaken pak je aan tijdens de voorjaarsschoonmaak
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp en Diet Groothuis, auteur van Het grote poetsboek, vinden: de voorjaarsschoonmaak is geen onoverzichtelijke ramp. Ze geven tips voor het grondig reinigen van tien bacillenvangers, zoals keukenkastjes, matrassen en zeepbakjes. -
Charlie Sheen nog altijd rouwig over ontslag Two and a Half Men
Charlie Sheen kijkt tien jaar later nog altijd met veel spijt terug op zijn gedrag dat heeft geleid tot zijn ontslag bij Two and A Half Men. De 55-jarige acteur betreurt dat hij zich door veelvuldig drank- en drugsgebruik misdroeg, blikt hij terug tegen Yahoo! Entertainment.
-
Podcast
MovieInsiders Filmmuziek Special: Deze soundtracks bezorgen je de koude rillingen
Psycho, Jaws en Halloween; zo maar wat filmtitels waarvan de muziek misschien wel net zo bekend is als de film zelf. In deze maandelijkse MovieInsiders Filmmuziek Special duiken AD-filmredacteur Gudo Tienhooven, filmmaker Coen Haver en ‘Mr. Horror’ Jan Doense diep in de wereld van de sinistere soundtracks. Een podcast over, maar vooral ook mét heel veel muziek. -
Coronavirus
LIVE | PostNL vaart wel bij coronacrisis, Nederland nu bij Europese koplopers qua vaccinatie
Van hekkensluiter is Nederland inmiddels een van de koplopers in de Europese vaccinatiestatistieken. De eerste effecten worden langzaam zichtbaar. Vandaag openen de scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo weer hun deuren. Toch vreest de regio rond Alkmaar nog een zwart coronascenario. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
Veel minder bellers naar de politie hangen gefrustreerd op
Veel minder bellers naar de politie gooien de hoorn op de haak, omdat ze te lang in de wacht staan. Een technologisch foefje heeft verbetering gebracht in een al jaren voortslepend probleem.