Voor Derk Wiersum werd een condoleanceregister geopend.
Volledig scherm
Voor Derk Wiersum werd een condoleanceregister geopend. © ANP

Politie: Moordenaar Wiersum tussen 20 en 25 jaar oud

De schutter die advocaat Derk Wiersum om het leven bracht is vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar oud. Dat maakt de politie Amsterdam bekend.

Eerder werd nog gezegd dat de verdachte tussen 16 en 20 jaar oud zou zijn. De afgelopen dagen is onder andere met getuigen gesproken en werd een uitgebreid buurtonderzoek gedaan. Nu blijkt dat de leeftijd van de verdachte iets naar boven moet worden bijgesteld. ‘De Amsterdamse recherche zet alles op alles om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de dood van Derk Wiersum’, laat de politie weten. 

Een aantal buurtbewoners uit de straat van Wiersum zag hoe de schutter zich afgelopen woensdag uit de voeten maakte. De advocaat van kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi, werd woensdagmorgen nabij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. 

Motief

Waarschijnlijk werd de moord gepleegd omdat hij B. bijstond, aldus het Openbaar Ministerie. Vorig jaar werd B.’s onschuldige broer vermoord, kort nadat het OM bekend had gemaakt dat het een deal had gesloten met B.

Het proces is door de beide schokkende moorden onder grote, niet eerder vertoonde druk komen te staan. Vandaag maakte de rechtbank Amsterdam bekend dat het proces tegen Taghi volgende week zonder pers en publiek plaats zal vinden. 

Kijk hier naar de reactie van misdaadverslaggever Koen Voskuil: