Volledig scherm
© SNS

Slimme bespaartips voor studenten met steeds krapper budget

SNS - Gerust over geld (PARTNERBIJDRAGE)Studenten gaan er komend jaar fors op achteruit. De slimme student kijkt daarom goed naar mogelijkheden om minder uit te geven. Met deze handige bespaartips kom je een heel eind. 

Studenten hebben volgend jaar minder te besteden hebben dan dit jaar. Zo maken de verhoging van de btw, de hoge huurprijzen van studentenkamers en het ontbreken van de basisbeurs het studeren niet voordeliger. 

Om je als student een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal bespaartips op een rijtje gezet. Mogelijk kunnen die je helpen om meer grip te krijgen op je uitgaven. Want de belangrijkste tip is misschien wel: geef alleen geld uit dat je nu al hebt. Hier volgen 7 tips die je daarbij helpen. 

Tip 1. Check of je korting kunt krijgen

Bij heel veel gelegenheden krijg je korting als je je collegekaart laat zien. Bij de bioscoop, de sportschool, de kapper, restaurants, noem maar op. Soms staat het niet zo duidelijk aangegeven, maar staat die korting wel degelijk in de kleine lettertjes. Voor de zekerheid checken loont!

Tip 2. Doe geen boodschappen als je honger hebt

Als je met een rammelende maag een supermarkt inloopt, gooi je al snel te veel in je mandje. Pas als je ergste honger is gestild, realiseer je je waarschijnlijk dat 3 pizza’s als avondeten misschien toch een tikkeltje too much zijn. Dat kust geld, zeker als je die maar beperkt kunt invriezen. 

Tip 3. Eet samen met je huisgenoten

Woon je op kamers? Samen met je huisgenoten koken is voordelig én gezellig. Houd goed de kosten bij, en deel die onderling. Hang bijvoorbeeld een whiteboard in de keuken waar iedereen opschrijft wat ie heeft uitgegeven aan boodschappen. 

Tip 4. Houd aanbiedingen in de gaten

Het klinkt misschien als een open deur, maar hou de aanbiedingen in de gaten. Hier zijn handige apps voor, zoals Reclamefolder. Zo hoef je niet alle foldertjes af te speuren, maar zie je bijvoorbeeld in één oogopslag waar je het goedkoopst nieuw wasmiddel kunt scoren.

Tip 5. Maak op wat je in huis hebt

Check voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien. Heb je bijvoorbeeld nog een restje pasta in de koelkast liggen? Eet die avond dan geen aardappels, maar tover de restjes om in een pastasalade.

Tip 6. Neem je eigen eten mee

Een lekker broodje kopen in de kantine is best verleidelijk én makkelijk. Maar dat broodje is in verhouding vaak veel duurder dan een zelfgesmeerde boterham. En ook elke dag een dure koffie loopt best in de papieren. Investeer liever een paar euro in een thermoskan.

Tip 7. Bespaar op uitgaan

Ga je bijvoorbeeld naar een club? Check dan of je voor een bepaalde tijd gratis naar binnen kunt of dat er studentenkorting is. Of geef thuis eens een American Party, waarbij iedereen wat te eten en drinken meeneemt. Zo draagt iedereen wat bij.

Op onze website hebben we ook een handig overzicht geplaatst van alle financiële kwesties waar studenten mee te maken krijgen.

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Kijk dan op snsbank.nl voor tips om je financiën slim te regelen. Of vraag advies in je lokale SNS winkel.