Wethouder Linda van Dort.
Volledig scherm
Wethouder Linda van Dort. © Mathijs Steinb001

Wethouder Van Dort uit Stichtse Vecht per direct weg, maar ze wil niet zeggen waarom

Linda van Dort (GroenLinks) is dinsdagavond na afloop van het begrotingsdebat opgestapt als wethouder van de gemeente Stichtse Vecht. Ze wilde niet ingaan op haar beweegreden.

In een verklaring via de gemeente gaf ze aan zich door diverse gebeurtenissen uit het verleden niet vrij te voelen open te zijn over de motieven voor haar vertrek. Van Dort kwam in 2014 in de gemeenteraad en werd een jaar later wethouder van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Een half jaar geleden ontstond opschudding rond Van Dort na vermeende belangenverstrengeling rond een bouwproject aan de Zogweteringlaan, waar ze tot voor kort zelf woonde. De plaatselijke politieke partij Lokaal Liberaal deed bij burgemeester Yvonne van Mastrigt daarover een melding van niet integer handelen. Die concludeerde dat het optreden van Van Dort ‘uiterst ongelukkig’was geweest, maar onvoldoende aanleiding om het vertrouwen in haar kwijt te raken.

Stichtse Vecht heeft een lange voorgeschiedenis met wethouders die struikelden over al dan niet vermeende belangenverstrengeling. Een jaar geleden stapte wethouder Frank van Liempdt van Lokaal Liberaal op na een kritisch rapport over zijn bemoeienis met de verhuur van het brugwachtershuisje in Maarssen.

Vier jaar geleden trad CDA-wethouder Jaap Verkroost na negentien jaar  gemeentepolitiek af  vanwege vermeende belangenverstrengeling. Hij had een lening afgesloten bij een plaatselijke ondernemer en had verzuimd dat aan het college van burgemeester en wethouders te melden. Na zijn vertrek stapte het CDA ook uit de coalitie. Die plek werd ingenomen door Van Dort.