Volledig scherm
De resultaten van de centrale examens moeten komend jaar echt beter. © Thierry Schut

1 op de 5 vwo’ers op Het Erasmus in Almelo zakte: ‘Dit moet beter’

ALMELO - Het Erasmus doet er alles aan om de eindexamenscores van het vwo te verbeteren. Hard nodig, want het slagingspercentage op de middelbare school was afgelopen schooljaar slechts 80 procent.

De schoolleiding laat weten ‘erg geschrokken’ te zijn van de magere resultaten. „We hebben het niet zien aankomen, want de schoolexamens voorafgaand aan de centrale examens waren wel goed”, zegt een woordvoerster. „En vorige schooljaren lag het slagingspercentage op het vwo tussen de 90 en 96 procent, dus dit moet wel beter.”

Onder de loep   

Het Erasmus legde de resultaten direct onder de loep. „Na de uitslagen hebben we gesproken met het team en onze leerlingen”, zegt vwo-teamleider Tjark Blokzijl. „Tijdens die gesprekken kwamen we erachter dat er meerdere leerlingen waren die profielen en vakken hadden gekozen die niet goed bij hen pasten. Vakken waarmee ze na hun middelbare schooltijd eigenlijk niet verder wilden.” Blokzijl geeft aan scholieren daar nu beter in te begeleiden. 

Niet meer blijven zitten

Er is nu ook meer tijd en ruimte voor die begeleiding, want de voorbereidingen op de centrale examens en schoolexamens beginnen al in 5 vwo. Vwo-scholieren van Het Erasmus kunnen sinds dit schooljaar niet meer blijven zitten in de vijfde, waardoor de laatste twee leerjaren één groot leerproces vormen. „De leerlingen van 6 vwo spelen daar zelf een belangrijke rol in. Tijdens gesprekken tussen leerlingen, ouders en de school presenteren zij een plan, waarin zij laten zien hoe en wat ze gaan leren. Goede begeleiding naar het examen heeft daarbij onze blijvende aandacht.”

Overal mindere resultaten

De schoolwoordvoerster laat weten dat de vwo-examens van afgelopen schooljaar in heel Nederland minder goed waren gemaakt dan voorgaande jaren. Al betekent dat niet dat er geen werk aan de winkel is. Zo lag het slagingspercentage van vwo’ers op Het Noordik een stuk hoger, namelijk op 91 procent.