Volledig scherm
Elke gemeente heeft een eigen aanpak om de eikenprocessierups te bestrijden. © Carlo ter Ellen DTCT

Aanpak eikenprocessierups brengt aantal meldingen in Almelo flink omlaag

ALMELO - De aanpak van de eikenprocessierups heeft vorig jaar in Almelo goed gewerkt. De gemeente ziet geen redenen om het bestrijdingsplan drastisch aan te passen. 

Door de gehanteerde aanpak zakte het aantal meldingen bij de gemeente Almelo tot 743 meldingen in 2019. In 2018 waren dat er nog 1.148. 

Drie methodes

Bij de bestrijding in Almelo werken de gemeentelijke diensten volgens drie methodes. Allereerst is er de preventieve aanpak. In de aanloop naar het hoogseizoen worden zoveel mogelijk eikenbomen met het middel Xentari besproeid, om te voorkomen dat de rupsen überhaupt in deze bomen opduiken. De tweede aanpak is de curatieve bestrijding. Dat wil simpelweg zeggen dat gespecialiseerde bedrijven uitrukken om de nesten en rupsen in bomen weg te zuigen. 

De derde manier loopt eigenlijk het hele jaar door. De gemeente Almelo probeert de biodiversiteit in de stad te vergroten, om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Zo zijn er in de afgelopen jaren 350 mezenkasten geplaatst, zodat er meer mezen naar Almelo komen. Ook wordt geprobeerd om Almelo aantrekkelijker te maken voor mussen, vleermuizen, mieren, spinnen en kevers. 

Kosten

Aan de aanpak kleeft wel een kostenplaatje. Zowel dit jaar als volgend jaar trekt Almelo 205.000 euro voor de bestrijding.