Vanaf een aanhanger achter een tractor wordt in Raalte een wolk fijne druppeltjes van het biologische middel Xentari in boomkruinen gespoten. De gemeente Raalte schakelde daarvoor het Deventer bedrijf Pius Floris in.
Volledig scherm
Vanaf een aanhanger achter een tractor wordt in Raalte een wolk fijne druppeltjes van het biologische middel Xentari in boomkruinen gespoten. De gemeente Raalte schakelde daarvoor het Deventer bedrijf Pius Floris in. © Ab Hakeboom

Almelo blijft rupsendoder Xentari gebruiken

ALMELO - De gemeente Almelo blijft het middel Xentari gebruiken bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die een aantal partijen aan het college van burgemeester en wethouders stelden.

Xentari kwam in het nieuws doordat enkele gemeenten besloten het middel niet meer te gebruiken. Het spul zou verschillende insecten doden en zo de biodiversiteit aantasten. Volgens de gemeente doodt het middel echter alleen de rupsen. 

‘Het is het enige effectieve methode om de rupsen preventief te bestrijden’, aldus de gemeente. Bovendien is het middel gewoon toegelaten. Afgelopen voorjaar zijn 6.900 van de 15.000 Almelose eiken besproeid met het anti-rupsenmiddel Xentari.