Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum aan de Vriezenveenseweg in Almelo © Lenneke Lingmont

Almelo roept regering op tot kinderpardon

ALMELO - Asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en in Almelo zijn geworteld moeten hier kunnen blijven. Dat vindt het gemeentebestuur. In een brief wordt de regering opgeroepen met een ‘humane oplossing’ te komen.

Hoewel de term niet wordt gebruikt, roept Almelo op tot een kinderpardon. Dat blijkt ondubbelzinnig uit de brief aan staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Veiligheid en Justitie, waarbij erop wordt gewezen dat het ‘zeer ongewenst’ is dat asielkinderen in huidige situaties lange tijd in onzekerheid moeten leven. Met voortdurende angst uitgezet te worden. ,Wij sluiten in dat opzicht aan bij het gedachtengoed in de inmiddels ontstane brede landelijke landelijke beweging waarin u gevraagd wordt om een passende oplossing te vinden voor de situatie van deze kinderen’, schrijft het college van burgemeester en wethouders. Dat tevens van mening is dat doorlooptijd van asielprocedures met bijbehorende beroepsmogelijkheden moeten worden beperkt en bekort.

Met de brief komt het college tegemoet aan een wens van coalitiepartner ChristenUnie. Na alle ophef in de  kwestie met Lili en Howick, september vorig jaar, roerde fractievoorzitter Wouter Teeuw het thema kinderpardon aan. Hij wilde onder meer weten hoeveel gezinnen met kinderen in Almelo verblijven, die bij hun asielaanvraag in een soortgelijke situatie zitten. Het college moest daarbij het antwoord schuldig blijven. ‚Deze informatie wordt door ons niet bijgehouden.’ 

Tot nu heeft de staatssecretaris een generaal kinderpardon afgewezen, voor kinderen jonger dan achttien en die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. Het huidige beleid, bij uitgeprocedeerde zaken, is dat ze worden uitgezet. Tenzij de staatssecretaris gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid.

 ‘

  1. Justitie: verdachten uit Apeldoorn, Heerde en Nunspeet moeten járen cel in voor brandstichting Almelo

    Justitie: verdachten uit Apeldoorn, Heerde en Nunspeet moeten járen cel in voor brandstich­ting Almelo

    Brandstichting in een woning in Almelo laat twee jaar na dato nog altijd diepe sporen na bij het slachtoffer. “Dit heeft mij gebroken”, zei de vrouw in haar slachtofferverklaring. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een poging tot moord. Datzelfde geldt voor brandstichting aan de Palestrinastraat in hetzelfde jaar. Het eist gevangenisstraffen van 8 tot 16 jaar tegen de verdachten uit Heerde, Apeldoorn en Nunspeet.