Volledig scherm
De parkeergarage voor ontruiming. Uit voorzorg zijn betonnen draagbalken gestut. © Wim Goorhuis

Almelo sluit parkeergarage na vallende betonbrokken

ALMELO - De parkeergarage onder het zogeheten Havenblok in Almelo is maandagmiddag gesloten en ontruimd. De gemeente heeft deze maatregel genomen, omdat er brokken beton van de constructie op auto’s vielen. 

Na klachten over schade aan auto’s is het gebouw aan de Rosa Luxemburgstraat maandag tweemaal door bouwkundigen geïnspecteerd. „Er is geen reden tot onrust. De parkeergarage heeft een robuuste constructie. Met de wapening in het beton is niks mis”, zegt de burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen. „Om te voorkomen dat er nog meer schade aan auto’s ontstaat, hebben we besloten de parkeergarage te sluiten.”

Gebruikers van de parkeergarage werden dringend verzocht hun voertuig in parkeergarage Stadsbaken te stallen. De betonnen draagbalken zijn in de loop van de dag gestut met stalen stempels. „Dat is uit voorzorg gebeurd”, zegt Gerritsen. „Ook het parkeerdek boven het Havenblok en de appartementen zijn veilig”, benadrukt hij. 

Zwaar materieel

Aan weerszijden het Havenblok wordt al geruime tijd met zwaar materieel gewerkt. Eerst is aan de zijde van de markt een deel van het complex afgebroken, om plaats te maken voor een havenkom. Momenteel worden aan de andere kant damwanden in de bodem getrild om het doortrekken van de Waterboulevard mogelijk te maken. Deze zware werkzaamheden zouden wel eens de oorzaak van de vallende brokstukken kunnen zijn. „Bouwkundigen hebben aangegeven dat door trillingen in de bodem stukken van het relatief oude beton in de parkeergarage heeft losgelaten”, zegt de burgemeester. 

Voorlopig blijft de ondergrondse parkeergarage dicht. Vandaag wordt bekeken welke maatregelen er nodig zijn om de betonconstructie te stabiliseren, zodat er geen stukken beton meer naar beneden vallen. Mensen die schade aan hun auto hebben, moeten dat eerst bij hun verzekering melden. Maar de gemeente zal haar verantwoordelijkheid nemen als ze aansprakelijk is, laat de burgemeester weten.