Een bedrijf dat Almelo verkiest boven Twenterand, is minimaal 20 euro per vierkante meter goedkoper uit.
Volledig scherm
Een bedrijf dat Almelo verkiest boven Twenterand, is minimaal 20 euro per vierkante meter goedkoper uit. © Wouter Borre

Almelo verbaasd over felle verwijten Twenterand: ‘Gaan grondprijs ook niet verhogen’

ALMELO - De grondprijzen zijn lager. En daarom zou Almelo ondernemers uit Twenterand weglokken. Maar de gemeente Almelo herkent zich niet in de brandbrief die Twenterand heeft verstuurd naar het provinciebestuur. Wethouder Alex Langius vindt dat Twenterand haar eigen problemen niet moet projecteren op Almelo.

 „We lokken geen ondernemers, acquireren ook niet”, zegt Langius. De grondprijs verhogen, zoals Twenterand verzocht heeft, ziet Almelo al helemaal niet zitten. „Want dat is verboden door de ACM, dergelijke prijsafspraken.”

De brief naar de provincie hadden ze wel enigszins verwacht in Almelo, maar Langius reageert met verbazing op de strekking. Volgens de wethouder projecteert Twenterand met de brief vooral haar eigen exploitatieproblemen op Almelo, dat kavels goedkoper kan aanbieden. „Dat staat ook in de brief. Dat ze in de moeilijkheden komen, als ze hun prijzen verlagen.” Almelo vraagt maximaal 75 euro per vierkante meter, terwijl de grondprijs in Twenterand begint bij 95 euro. 

‘Almelo nog duurder dan particuliere aanbieders’

Langius verwacht ook niet dat het provinciebestuur Almelo vermanend gaat toespreken. Want, zo stelt Langius, Almelo handelt volgens de wet en hanteert een grondprijs die zelfs nog hoger ligt, dan sommige particuliere aanbieders. De provincie heeft daar bovendien geen invloed op.

‘Rational naar Hengelo, zo gaat het nou eenmaal’

Ook vindt Langius het verwijt dat de werkgelegenheid in Twenterand onder druk komt te staan door Almelo onterecht. „Het is zaak de regionale werkgelegenheid te behouden.” Dat bedrijven verhuizen, is volgens Langius een zaak waar gemeenten geen grip op hebben. „Dat gebeurt ook bij ons. VDL vertrekt van Hengelo naar Almelo, Rational vertrekt van Almelo naar Hengelo. Zo gaat het nou eenmaal.”